Újabb sportág a Kincsem Parkban

Azoknak, akik nyomon kísérik a lóversenysport eseményeit feltűnhetett, hogy a versenypálya belső részén komoly építési munkák kezdődtek el. E látványos beruházás a 2021-es Négyesfogathajtó Európa – bajnokság része. Mint köztudott hazánk elnyerte a XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság rendezési jogát, melyet a Kincsem Parkban tartanak a 2021. szeptember 25. és október 14. között megrendezésre kerülő Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként.

A ló és agárversenyek mellett, a rögbi és az öttusa világversenyei után újabb sportág a lovas sport is megérkezett a Kincsem Parkba”. – mondta Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója. A Budapest szívében fekvő lóversenypálya lesz a helyszíne 2021. augusztus 23. és szeptember 5. között a Négyesfogathajtó Európa-bajnokságnak. A világverseny egyben egy különleges jubileumot is jelent, mivel ötven évvel ezelőtt 1971-ben Budapesten tartották az első Európa-bajnokságot a Kincsem Park szomszédságában. A fogathajtás mellett a lovastorna elitje is összeméri tudását a szakági Világbajnokság keretében a Nemzeti Lovardában.

A díjhajtás és az akadályhajtás helyszíne az agár és rögbi stadionban lesz kialakítva, míg a maraton versenyszám gyönyörű akadályai a lóversenypálya közepén. A világon egyedülálló módon a leglátványosabb akadályok a fedett tribünről is jól láthatóak lesznek, de természetesen testközelből is szurkolhatnak a magyar fogatoknak a nézők, mindez néhány percre a metrómegállótól, amire szintén nem volt még példa a sportág történetében. A maraton akadályok mellett két darab automata öntöző rendszerrel szerelt füves bemelegítő pálya is épül a területen, amelyeknek köszönhetően a jövőben is lehet nemzetközi fogatversenyeket rendezni a Kincsem Parkban.

A fejlesztés összhangban áll az ingatlan tulajdonos a Kincsem Nemzeti Kft. hosszú távú stratégiájával, amelyben a Kincsem Park a tervek szerint a ló és agárversenyek mellett, a verseny és szabadidő sportnak, a lovas hagyományokra épülő szabadtéri szórakoztató iparnak, a lovas kultúrának és az ahhoz kapcsolódó oktatásnak is helyszínt biztosít.

Magyarország Vadászati és Természeti Világkiállítást rendez 2021 szeptember 25. és október 14. között, melynek mottója: egy a természettel. A 20 nap alatt – az 1971-es világkiállítás 50. évfordulóján újra mértékadó módon – Magyarország bemutatja saját tudását a vadgazdálkodás, a fenntartható környezetgazdálkodás és a vadon élő állatok védelme területén, valamint a világ különböző országai és vadászati szervezetei is elhozzák a saját tapasztalataikat.

A grandiózus központi kiállítás helyszíne a Budapest központjában található HUNGEXPO Kiállítási Központ lesz, ahol a különféle vadászati és természetközeli témákat korszerű, egyben modern környezetben, közel 75 ezer négyzetméteren tekinthetik meg az érdeklődik. A résztvevők az itteni csarnokokban többek között megtekinthetnek majd magyar és nemzetközi trófeakiállítást, amely a vadak élőhelyét bemutató diorámáktól egészen világrekord trófeákon át hozza közelebb a látogatókat a természet eme értékeihez. Egyik fő attrakciónk lesz a központi magyar kiállítás, amely a Kárpát-medence 1000 éves történelmét öleli fel, amely mellett ugyancsak látványosnak ígérkezik a hal, víz és ember kapcsolatát bemutató csarnok, valamint a hagyományos vadászati módok pavilonja is.

 

A fotókat Váraljai Zoltán készítette.