Újratervezés

Tisztelt Kettes- és Négyesfogathajtó Versenyzők!

Erre az időszakra terveztem edzőtáborokat hazai és külföldi helyszíneken. A mindenki által ismert körülmények miatt ez sajnos kivitelezhetetlen a mi szakágunkban.
Az edzőtáborok célja lett volna a versenyzők és lovaik felkészítése a versenyekre.

A négyesfogatoknál Aachen (későbbi időpontra halasztva) és a világbajnokság (Kronenberg, augusztus 31. – szeptember 6.) lett volna a felkészülés fő iránya. Egyelőre nem tudni, hogy az aacheni verseny későbbi időpontban történő megrendezését meg tudják-e oldani a rendezők. Ha igen, akkor az arra történő felkészülés nem lesz zökkenőmentes, hiszen versenyek hiányában, egyelőre mindenkinek otthoni körülmények között kell (zárt kapuk mögött) felkészülnie. A világbajnokság időpontjára – reményeink szerint – helyre fog állni a rendszer, viszont az elmaradt versenyek nagyon fognak hiányozni a felkészülési időszakból. Fő cél, hogy a 2021-es Európa-bajnokságra olyan magyar csapat és egyéni indulók kiválasztása váljon lehetővé, akikkel a terveim megvalósíthatók lesznek.

A kettesfogatoknál annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy ebben az évben a Lipicán megrendezésre kerülő Duna-Alpesi Kupán kívül (ami rangját tekintve már rég nem az, ami miatt kitalálták) nem terveztek olyan versenyeket, ahol a nemzeteknek csapatokat kellett volna kiállítaniuk. A tervem az volt, hogy ebben az évben megismerve a versenyzőket és a lovaikat, a szezon végére ki tudjam jelölni azt a szűk válogatott keretet, akikkel a szezon végén edzőtáborba tudjunk vonulni lovakkal és lovak nélkül is. Reményeim szerint ez így is meg fog történni, amennyiben vissza tudunk állni a megszokott versenyrendezésekhez.
Fő cél a 2021-es világbajnokságra megtalálni azt a csapatot, melynek tagjai az igen magasra állított lécet „át tudják ugrani”, valamint olyan egyéni versenyzők kiválasztása, akik a részvétel fontossága mellett, a  tudásuknak és felkészültségüknek megfelelő eredmény elérésére is képesek.

Tisztelt Fogathajtók!

Sajnos ebben a helyzetben sokan nem azt csináljuk amit szeretnénk! Ki kell lépnünk a komfortzónánkból és alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez.
A felkészülést nem szabad abbahagyni, mert biztos lesznek megmérettetések! Mindenkinek a saját körülményeihez kell igazodnia és azon belül kell megtalálnia a felkészülés hatékony módját.

Amíg a helyzet rendeződik, addig is, hogy valami történjen, az elkövetkező napokban szabályismereti tesztet fogok összeállítani aminek az a célja, hogy Ti, versenyzők tisztába legyetek a szabályokkal és a versenyeken készség szinten tudjátok alkalmazni azokat. Korábbi tapasztalataim alapján ebben is bőven van mit pótolni. Azt gondolom ez az időszak alkalmas lesz erre. Az edzőtáborokban is komoly hangsúlyt fektettem volna a témára.

Az egész apropóját az adta, hogy egy hibás bírói döntésnek lehet jogorvoslati megoldása, viszont a versenyszituációban meghozott hibás versenyzői döntésnek súlyos, a végeredményt nagymértékben befolyásoló hatása lehet. Ezek, mint ahogy azt korábban láttam, minden esetben a szabály nem megfelelő ismeretére vezethetők vissza.

Egyenlőre két teszt összeállítását tervezem. A másodikat az első kiértékelése után fogom összeállítani a tapasztalatok alapján.

A teszt kitöltése önkéntes alapú, viszont regisztrációhoz kötött (név, FEI azonosító, email cím). A kitöltéshez és visszaküldéshez öt nap áll rendelkezésre, eddig lesz elérhető az online felületen. A kiértékelés csak statisztikai jelleggel fog megtörténni és nyilvános lesz, viszont az egyéni eredmények nem lesznek nyilvánosak, zártan fogom kezelni. A tesztlap kitöltési határideje után, a felületen a helyes megoldások is megtalálhatóak lesznek. A rendszer nem tudja garantálni a visszaélések elkerülését, de nem is ez a cél. A cél, hogy Ti, fogathajtók tisztába legyetek a szabályzattal és szükség esetén ne hozzátok saját magatokat hátrányos helyzetbe a nem megfelelő döntéseitek miatt. Nekem az a célom, hogy információt szerezzek arról, hogy melyek azok a témakörök, amikkel majd később részletesen foglalkozni kell.

Kérésem az, hogy aki kitölti a tesztet az saját maga jelenlegi tudását használja fel, ezzel tud a legtöbbet segíteni saját magán, és így én is reális képet kaphatok a jelenlegi a témában meglévő ismereteitekről!

Az első tesztsor hamarosan nyilvános lesz!

A tesztkérdések az érvényes FEI szabályzatok alapján lesznek összeállítva.
Figyelem! Vannak érvényes szabálymódosítások 2020-ra is!

További eredményes felkészülést kívánok!

Vigyázzatok magatokra és másokra is!

Mezőkövesd, 2020. március 25.

Üdvözlettel:
Tóth Tamás
szövetségi kapitány