Szakági beszámoló és statisztikák 2015.

A Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának
szakmai beszámolója a 2015. évi versenyszezon

1. Világversenyek eredményei
Elérkezett a 2015-ös versenyévad számvetésének ideje. Leszögezhetjük, hogy az elmúlt év a magyar fogathajtás történetébe nagybetűkkel íródik be.
A világbajnokságok és az Európa-bajnokság csillogó érmei jelzik a sikereinket.

Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, Aachen
2015. augusztus 19-23.
Egyéni eredmények: 4. helyezett – Dobrovitz József, 10. helyezett – ifj.
Dobrovitz József, 19. helyezett – Lázár Zoltán
Csapateredmény (12 nemzet csapata) – 3. helyezés

Pónifogathajtó Világbajnokság, Breda
2015. szeptember 2-6.
Egyesfogat kategória – egyéni 2. helyezett Hölle Martin
Csapateredmény (8 csapat): 5. hely – Gáspár Szilvia, Hölle Martin, Szajkó Liliána, Kovács Zsófia, Lehőcz Dávid, Tímár Zoltán, ifj. Jámbor Vilmos, Palkovics Dávid

Kettesfogathajtó Világbajnokság, Fábiánsebestyén
2015. szeptember 10-13.
Egyéni eredmény: Lázár Vilmos világbajnok, Lázár Zoltán ezüstérmes és ifj. Dobrovitz József 4. helyezett
Csapateredmény (16 csapat) – aranyérem – ifj. Dobrovitz József, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán

I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, Mezőhegyes
2015. szeptember 24-27.
A legjobb magyar ló Mezőhegyes Nonius 8 Taksony – hajtója Németh Krisztián – bronzérmet szerzett az 5 éves lovak korcsoportjában.

A szakma, a szurkolók és a Fogathajtó Szakbizottság valamennyi tagja büszkeséggel figyelte a világversenyeken mutatott teljesítményeket! A magyar fogathajtás a válogatott versenyzők közreműködésével töretlenül halad tovább, ami nagy büszkeség számunkra. Ehhez azonban hit, az egész évi kemény munka, tisztes felkészülés, áldozatvállalás kellett. A hazai fogathajtásban résztvevők méltán tekintenek hajtóinkra, mint példaképekre, s reméljük ők követőkre is találnak a jövőben! Köszönet mindezért a válogatott hajtók családjainak, a segítő közreműködőknek, a támogatóknak, és nem utolsó sorban a szövetségi kapitányoknak, mellyel a világversenyeken való sikeres szereplést segítették!

A részletes szakmai értékeléseket az adott kategóriák szövetségi kapitányai tartják.
A kiemelt versenyek részletes eredményei az I. számú mellékletben olvashatóak.

2. Szervezeti élet
165 egyesület foglalkozott a 2015-ös évben fogathajtással, kettővel kevesebb, mint az előző évben.
Aktív versenyzői létszám 599 fő, mely 17-tel több, mint 2014-ben, amikor 582 hajtó vett részt versenyeinken. Nyilvántartásunkban a licencet váltott hajtók száma 2015-ben 638 fő, míg 2014-ben ez a szám 623 volt, tehát 15-tel több licencet vásároltak az elmúlt évhez képest, viszont nem mindenki indult versenyen.

Versenyzői licencek típus szerinti megoszlása:
                           2014      2015     változás
’A’ kategória         86        78       – 8
’B’ kategória         70        64       – 6
’C’ kategória         426      455     +29
Póni kategória      41         41         0
Összesen           623      638     +15

A fogathajtásban részt vevő lovak száma 15-tel csökkent, 394 ló indult versenyeinken, míg 2014-ben 419. A kiváltott ló licencek száma 2015-ben 524 db, 2014-ben 565 ló után fizettek licencet, így elmondható, hogy 41-gyel kevesebb lovat regisztráltak szakágunkban 2015-ben.

Versenyeink száma 248 volt. Ez csökkenést mutat az előző évhez képest, amikor is 272 versenyt rendeztek. A startok száma növekedett 62-vel, 2015-ben a nyilvántartásukban 5719 start szerepel. 2014-ben 5657 volt ez a szám.
A startok megoszlásának száma az egyes- és kettesfogat kategóriák (póni és nagy ló) vonatkozásában csökkent, míg a négyesfogat kategóriában növekedett.

A szezon során hazánkban három nagy nemzetközi fogathajtó versenyt rendeztek, májusban Fábiánsebestyénben, mely Világkupa forduló is volt a négyesfogathajtók számára, júniusban Vecsésen CAIO4*-os négyesfogathajtó versenyt, míg Mezőhegyesen szintén nemzetközi verseny lebonyolítására került sor július hónap folyamán. Kiemelt versenyként szerepelt az augusztusi, Izsákon megrendezett ’A’ kategóriás kettesfogathajtó országos bajnokság döntője, mely rangos nemzetközi bírói testület közreműködésével utolsó válogató verseny is volt a kettesfogathajtó világbajnokságra. Hazánk adott otthont két világbajnokságnak szeptember hónapban. Fábiánsebestyénben kettesfogathajtók versengtek a világbajnoki címért, míg Mezőhegyesen, a világon először fiatal fogatlovak számára rendeztek 3 korcsoportban világbajnokságot.

Rajtengedély vizsgák
Az utánpótlást a rajtengedély vizsgát tett hajtókból várjuk.
A 2015-ös évben ’C’ kategóriában elméleti és gyakorlati vizsgát 78 fő tett. ’B’ kategóriában elméleti vizsgát 57, gyakorlati vizsgát 84 fő tett
A 2015-ös évben összesen 162 új versenyző szerzett ezzel versenyzési lehetőséget. 2014-ben a rajtengedély vizsgázottak száma 106 volt, de összehasonlításképp a 2013-as évben mindössze 6 fő ’C’ kategóriás és 18 ’B’ kategóriás rajtengedély vizsgásunk volt.
Sajnos az össz versenyzői létszámban mindössze 17 fő a növekedés, így felmerülhet a kérdés, mi lett a további 145 vizsgát tett hajtóval 2015-ben? A hajtó létszám dinamikusabb növekedését kellene tükröznie a két év rajtengedély vizsga létszámának, ami összesen 268 fő.

Utánpótlás
A TALENT programhoz megfogalmazta csatlakozási szándékát a szakbizottság, melynek célja, hogy fiatal tehetséges hajtóink szervezett rendszerben tudjanak képzéseken, előadásokon, edzéseken részt venni. A működési feltételek jelenleg kidolgozás alatt állnak úgy, mint maga a teljes lebonyolítási rendszer és azok a módszerek, edzésprogramok is, melyekkel szakágunkban is sikerre tudjuk vinni a TALENT programot, mely több szakágban (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa) is sikeresen zajlik.

Továbbképzések
A versenyek szakszerű lebonyolításához képzett szakszemélyzetre van szükség. Február utolsó vasárnapján több mint 100 bíró, pályaépítő, bírójelölt gyűlt össze Vecsésen, az Airport Hotel konferencia termében. Az előzetes felhívás a hazai szakmai személyzet továbbképzésére illetve vizsgájára szólt, mivel két világbajnokságra készült a hazai fogathajtás, ezen kívül 3 nemzetközi versenyt rendeztünk, s ehhez fontos volt a felkészült bírói stáb. Vecsésre három, nemzetközi szinten elismert külföldi előadót – Richard Papens, Christian Iseli, Jan Posluszny – nyert meg a Fogathajtó Szakbizottság, akik a nemzeti kurzust megelőzően 2 napon át nemzetközi pályaépítők, stewardok és technikai kiküldöttek számára tartottak képzést. A FEI hivatalos személyek 3 kurzusára 15 országból 33 fő érkezett, szó szerint a világ minden tájáról. A nagy sikerrel megrendezett kurzusok gyakorlati helyszínét a Dobrovitz Lovasfarm biztosította mindenki teljes megelégedésére.

A 2015/2015-os fedeles versenyszezon megkezdése előtt Dobrovitz József szakbizottsági tag összehívta a versenyrendezőket egy egyeztető, szezonindító megbeszélésre. Majd az első verseny előtt Miskolc-Szirmabesenyőn Fintha Gábor nemzetközi 4-es szintű pályaépítő tartott egy egynapos képzést azoknak a pályaépítőknek, versenybíróknak, akik a 2015/2016-os fedeles versenyeken hivatalos személyként tevékenykednek.
A 2015-ben megtartott bíró képzésen 96 fő, míg a pályaépítői képzésen 35 fő vett részt.

A licenccel rendelkező bírói létszám 114 fő volt, ők biztosították a versenyek szakszerű lebonyolítását.
Nemzetközi 5 fő
I.osztályú 23 fő
II.osztályú 16 fő
III.osztályú 22 fő
Maraton 22 fő
Kezdő 3 fő
Összesen 114 fő

A 2015-ös évben került bevezetésre a pályaépítői licenc, melyet 43 fő váltott ki.
Nemzetközi 3 fő
I.osztályú 9 fő
II.osztályú 16 fő
III.osztályú 11 fő
Kezdő, gyakorló 4 fő
Összesen 43 fő

Versenyirodák
A 2015-ös évben 29 versenyiroda váltott licencet, a versenyek szakszerű lebonyolításában, eredményközlésben 27 versenyiroda működött közre. Ők intézték a 248 verseny teljes adminisztrációját a versenykiírástól az eredményközléséig egyaránt. A legaktívabb versenyirodák 15-24 versenyen vállaltak szerepet, így például Kollár Beatrix 24, Katona Balázs 23 és Tóth Flóra 20 versenyen működött közre. A versenyirodák szakszerű munkája nemcsak az adott versenyen fontos, de a versenyekkel kapcsolatos információk utólagos visszakeresésében is az eredmények helyes feltöltésével tudnak hatékonyan közreműködni, mellyel aktívan hozzájárulnak a versenyzőink által elért eredmények korrekt nyilvántartásához.

Edzők
A fogathajtásban 2015-ben összesen 17 fő rendelkezett edzői licenccel, mely meglehetősen kevésnek mondható. A szakemberek képzésében nincs előrelépés, nem volt sem edzőképzés, sem regisztrációs vizsga a fogathajtó szakágban.

3. Versenyeink
A fogathajtás elmúlt évtizedét tekintve 415 versenyhelyszín van nyilvántartásunkban. 2015-ben 228 helyszínen volt fogathajtó verseny az ország területén. A legtöbb helyszínen egy versenyt rendeztek, mindössze 15 helyen vállaltak ennél több alkalommal versenyrendezést, ebből Orosháza 4, Hortobágy, Zalalövő, Gyula-Siórét 3-3 versenyt rendezett 2015-ben. 11 helyszínen volt 2-2 alkalommal fogathajtó verseny.
A 2014/2015-ös fedeles versenyszezon során 6 helyszínen, összesen 13 fedeles versenyt bonyolítottak le sikeresen, melyeken a póni egyesfogattól a nagyló négyesfogatig minden kategóriában indultak versenyzők (A, B, C és SZLV).

4. A megyék szerepe
A megyék szerepe a versenyrendezés területén elsősorban a C kategória és a szabadidős fogathajtó versenyek esetében jelentős. Az összes versenyrendezési számból (248) 89-et három megye területén szerveztek, Bács-Kiskun megye (34), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (28) és Békés megye (27) ezen a téren. A versenyek száma a legtöbb megye területén 2014-hez viszonyítva csökkent, de két megye Heves és Zala megye területén örvendetesen nőtt a versenyek száma. A startokat vizsgálva Bács-Kiskun (775) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (751) mögött a legtöbb startot Fejér megyében (565) és Somogy megyében (530) jegyezték. Az össz startok közel felét (5719-ből 2621-et) ebben a 4 megyében teljesítették még a csökkenő versenyszámok mellett is.

Az előző évi beszámolóban kiemelt feladatként fogalmazódott meg a C kategória helyzete. Ez dinamikusan fejlődött az elmúlt évben. Összesen 10 kategóriában a póni egyesfogattól a nagyló négyesfogatig írtak ki versenyt a fogatoknak. Az első alkalommal kiírt C kategóriás póni kettesfogathajtó országos bajnokság majdnem megduplázta a startok számát ebben a kategóriában (2014-ben 183, 2015-ben 306). Újdonságként jelentkezett 2015-ben a négyesfogat C kategória (25 start)

A 2015. évi közgyűlésükön elnökségünk bejelentette, hogy az ország hat régiójában úgynevezett C-s elnöki megbízottak végeznek munkát, akik a szakmai felügyeletet látják el a C és SZLV kategóriás versenyeken. Részükre 2015. április 11-én Üllő – Dóra majorban évadindító megbeszélést tartottunk. A kötetlen találkozó fókuszában a „C” kategória fontossága állt, mert az alapokat jelenti az utánpótlásban. Megfelelő szakmaiságot, a szabályok betartatását kértük a megbízottaktól. A szezon során 40 versenyhelyszínt látogattak meg és küldtek mindről jelentést a szakbizottság felé. Területi megoszlás szerinti megbízottak:
– Bács-Kiskun megye, Csongrád megye – Hatvani Gáborné (9 verseny)
– Dél-Dunántúl (Zala, Somogy, Tolna, Baranya megyék) – Keppelné Hetényi Mónika (4 verseny)
– Délkelet-Magyarország (Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megyék) – Ágoston Gábor (4 verseny)
– Észak-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér megyék) – Oross Imre (6 verseny)
– Észak-Magyarország (Nógrád, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyék) – Ladányi Béla (7 verseny)
– Kelet-Magyarország (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyék) – Szakács Róbert (10 verseny)

5. Kommunikáció
Az információ gyors áramlása érdekében fontos kihasználunk az Internet adta lehetőségeket. Ennek érdekében a több éve sikeresen működő, de technikailag teljesen elavult szakági honlapot, a www.fogatsport.hu weboldalt megújítottuk, modernizáltuk abban a reményben, hogy hasznos segítséget jelentsen a fogathajtásban tevékenykedők és az érdeklődők számára egyaránt. Az új honlap beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az elmúlt 7 hónap során nem kevesebb, mint cirka 100. 000 látogatója volt.
Szakágunk facebook oldallal is rendelkezik, mely dinamikusan működik, naprakész információval látja el az olvasókat és népszerűsíti a fogathajtást.
A Magyar Lovassport Szövetség hivatalos magazinja a Pegazus című havilap minden hónapban 3-5 oldalon jelentetett meg aktuális, fogathajtást érintő cikkeket, riportokat, összefoglalókat. Az összes kommunikációs felület kezelését, szerkesztését, koordinálását a szakági titkár végezte.

6. A szakbizottság tevékenysége
A szakbizottság 4 ülést tartott az év folyamán, a testület 47 határozatot hozott, melyek nyilvánosak a szakág honlapján. A témakörök szerteágazóak, a fogathajtást érintő szakmai és szervezeti kérdéseket tárgyaltuk meg, így például:
– Elfogadásra kerültek a szakterületekért felelős tagok beszámolói.
– A szakbizottság bíróküldő bizottságot hozott létre Némedi István elnökletével, melynek feladata az ’A’ és ’B’ kategóriás versenyek bírói testületeinek kijelölése volt.
– Az egyesfogathajtók szövetségi kapitányi posztjára ifj. Bozsik Józsefet kérte fel a testület.
– Meghatározásra kerültek a versenyévad során a nemzetközi versenyek díjhajtó programjai.
– Konkretizálásra kerültek a szabályzatok kérdéses pontjai.
– A szakbizottság a beérkezett pályázatok alapján döntött a különböző kategóriák országos döntőinek helyszíneiről.

7. Pénzügyi beszámoló
A szakág pénzügyi tervének megfelelően, folyamatos elnöki felügyelet mellett, eredményesen zajlott a gazdálkodás. A részletes pénzügyi beszámoló a II. számú mellékletben olvasható.

I. számú melléklet – eredmények
II. számú melléklet – pénzügyi beszámoló

A 2015. évet értékelve elkészült néhány statisztikai kimutatás szakágunkról.
VERSENYEKEN INDULT HAJTÓK SZÁMA
STARTOK SZÁMA – 2013-2015
STARTOK SZÁMA – MEGYÉNKÉNT
PÁLYAÉPÍTŐK
VERSENYBÍRÓK
VERSENYEK – MEGYÉNKÉNT
VERSENYEK – TÉRKÉP
VERSENYEK SZÁMA – 2013-2015