Szilvásváradi együttműködési megállapodás

2020. január 29-én Szilvásváradon Cseri Dávid a Ménesgazdaság vezetője és Blidár János a CRM Kft. ügyvezetője ünnepélyes keretek között megállapodást kötöttek. A megállapodás arról szól, hogy a Ménes ezután biztosítaná a Kft.-nek a lovakat, a Kft. pedig a hajtót és a felkészülés lehetőségét az elkövetkező években.

2021-ben Magyarország első kelet európai országként rendezheti meg a Lovassportok Európa-bajnokságát. Ez óriási megtiszteltetés, de egyben nagy felelősséget is tesz a magyar lovas társadalom vállára. Tóth Tamás a Magyar Lovassport Szövetség fogathajtás ügyeivel megbízott elnökségi tagja úgy gondolta, hogy jó lenne, ha jövőre egy szilvásváradi lipicai lovakból összeállított négyesfogat is indulhatna a Budapesten megrendezésre kerülő, 5 szakág Európa-bajnokságát magában foglaló sporteseményen. Tamás elképzelését a Ménesgazdaság vezetése is örömmel támogatta, hiszen több mint másfél évtizede nem készült tisztán szilvásváradi lipicai lovakból összeállított fogat ekkora megmérettetésre. A terv megvalósításához kellett egy nagy tapasztalattal rendelkező hajtó és a fogatot fenntartó és menedzselő lelkes sportbarát.

Váczi Istvánt nem kell bemutatni a fogatsport világában. 1986-ban kezdte pályafutását, akkor póni négyessel versenyzett. Hat évvel később már nagy kettesfogattal indult, egy év múlva pedig négyesfogatra váltott. Hosszú pályafutása alatt zömében lipicai lovakkal versenyzett. Szilvásváradi színekben háromszoros csapat bajnok 1998, 1999 és 2000-ben. Négyszer szerepelt világbajnokságon, 2000. Wolfsburgban, 2002. Jerezben, 2012. Riesenbeckben és 2016. Bredában. Az izsáki Európa-bajnokságon 2013-ban szintén a résztvevők között volt. A világ legnagyobb lovas játékán Aachenben, amit mindenévben megrendeznek, ötször állt starthoz. István lovas múltja, felkészültsége és a lipicai lovak szeretete reményt adhat a jó együttműködésre.

A fogatot fenntartó lelkes lóbarát szintén ismerős a sportágban. Az erdélyi vállalkozóról van szó, Blidár Jánosról. A hetényegyházi Aranyló Pihenőpark tulajdonosa több évtizede már a magyar fogathajtás elkötelezett
támogatója. Reméljük az együttműködés sikeres lesz és a Szilvásváradi LSKE színeiben lipicai négyesfogat is indulni fog a Lovassportok Európa-bajnokságán.

Írta: Tóth István
Fotó: Pintér András

Mondok József, a fogathajtó szakág elnöke örömmel üdvözölte a megállapodás hírét, és bízik abban, hogy a szilvásváradi lipicai négyesfogat sikerrel fog szerepelni a nemzetközi mezőnyben.