Szakmai beszámoló és megemlékezés

A koronavírus okozta világjárvány mindannyiunk életét befolyásolja, napi szinten érezteti hatását. Magyarország kormánya által hozott, jelenleg is érvényben lévő rendelet értelmében nincs lehetősége a szakágnak éves közgyűlés összehívására, ezért a 2020. év szakmai beszámolóját, mely a kiemelt versenyek eredményeit és a pénzügyi elszámolást is tartalmazza, itt teszi közé a Fogathajtó Szakbizottság.

A 2020. év szakmai beszámolója a mellékletekkel EZEN a linken olvasható.

Minden közgyűlésünk alkalmával megemlékezünk az előző évben elhunyt versenyzőtársainkról, fogathajtásban érdekelt szakembereinkről. Ez a megemlékezés most csak virtuális formában lehetséges. Szeretettel gondoljunk vissza azokra, akiktől 2020-ban elbúcsúztunk. Emléküket megőrizzük!

BARTHA ISTVÁN nemzeti I. osztályú versenybíró, pályaépítő, edző, FEI steward. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sportvezetője, korábbi fogathajtó versenyző. Munkásságát a Magyar Lovassport Szövetség a Magyar Lovassportért Emlékéremmel is elismerte. 71 évesen tragikus hirtelenséggel hagyott itt minket.

BÁRÓ FARKAS CSABA négyesfogathajtó versenyző, a kétsopronyi ménes tulajdonosa 59 éves korában hunyt el. 

CSENTERICZ ZOLTÁN tragikus hirtelenséggel, 42 évesen távozott közülünk a mindenki által ismert díjugrató lovas, lovastorna edző, nemzetközi steward, lovarda vezető.

Prof. Dr. FEHÉR DEZSŐ 98 éves korában hunyt el a Magyar Lovassport Szövetség korábbi alelnöke (1983-1990). Gránit diplomás állatorvos, c. egyetemi tanár, a lovastársadalom, a tudományos élet és a szakirodalom kimagasló személyisége.

ISTVÁN PÉTER nemzetközi fogathajtó versenybíró, lovas szakember és a fiatal fogatlovak kategóriájának csapatvezetője 53 éves korában hunyt el.

KECSKEMÉTI LÁSZLÓ, a Csongrád megyei-, a hódmezővásárhelyi lovasélet ismert egyénisége, a magyar fogathajtók korelnöke, sokunk Laci bácsija, vagy ahogy emlegettük az “Öreg KECSÓ” 80 éves korában hagyott itt minket.

KELLERMAYER SÁNDOR, szövetségünk egykori főtitkárát 83 évesen érte a halál. Nemzetközi versenyek, köztük nyolc világbajnokságon résztvevő fogathajtóink részvételével kapcsolatos adminisztratív ügyeit intézte.

KUN KÁROLY, 76 éves korában hunyt el az első négyesfogathajtó Magyar Bajnok (1963).

MÉSZÁROS LÁSZLÓ, kezdetben Ridegh György segédhajtójaként vett részt nemzetközi fogathajtó versenyeken, majd alapítója volt a Kisbéri Lovas Klubnak, a helyi lovas élet egyik aktív személyisége volt. 1983-tól megszakítás nélkül szervezte a kisbéri fogathajtó versenyeket.

MOGYORÓS GYÖRGY, versenybíró, a korábbi Nyugat-magyarországi Fogathajtó Régió, majd a Felső-dunántúli Fogathajtó Régió titkára, aki hosszú éveken át lelkiismeretesen végezte munkáját.

MONDOK JÓZSEF, szakágunk elnöke 64 éves korában, tragikus hirtelenséggel hagyott itt minket.
Kiemelkedő városvezetési, gazdasági, társadalmi tevékenysége mellett honi lovastársadalmunk meghatározó személyisége.
Mintegy két évtizede a fogathajtó élet, mindig többet vállaló vezetője.
Két cikluson át a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, elnökségi tagként az országos lovas életet szolgálta. Nagysikerű fogathajtó világbajnokságok szervezőbizottságainak első embere. Izsákon a magyar fogathajtás első számú, nemzetközi színvonalú bázisát hozzáértéssel, szívvel, lélekkel építette fel.

NAGY TIBOR “Húskirály”, a fogathajtó sport kimagasló támogatója, 58. életévében rövid betegség után távozott közülünk.

Dr. PÁL JÁNOS 91 évesen hunyt el. A Magyar Lovassport Szövetség korábbi elnökeként 20 éven át szolgálta a versenysportot. 2019-ben kapta meg a Magyar Lovassportért végzett munkája elismeréséül a szövetség magas szintű elismerését a Magyar Lovassportért Emlékérmet.

TÓTH LÁSZLÓ, fertőbozi lovas szakíró és nemzetközi szintű fogathajtó versenybíró. Aranydiplomás agrármérnök, a Széchenyi Lovas Emlékérem kitüntetettje 80 éves korában pihent meg örökre.

VÖRÖSMARTY LÁSZLÓ, 67 évesen hunyt el a Kerekegyházi Lovas Klub korábbi négyesfogathajtója. Visszavonulását követően a klub elnökeként és versenybíróként tevékenykedett.