Hazai fedeles versenyek – 2017/2018. – VERSENYNAPTÁR IS!

A Fogathajtó Szakbizottság a 2017/2018-as téli szezonban újra fedeles bajnokságot ír ki póni és nagyló egyes-, kettes- és négyesfogat kategóriákban, mely Gyulán, a Siórét Lovas Egyesület rendezésében 2018. április 7-én a döntővel zárul.
Még megrendezésre kerülő versenyek:

2018. március 31.  – Hortobágy
2018. április 07. – Siórét Lovascentrum, Gyula – DÖNTŐ
TELJES FEDELES VERSENYNAPTÁR ITT!

Korábbi versenyek:
2017. november 04. – Szirmabesenyő
2017. november 18. – Szilvásvárad
2017. november 25. – Kunos Lovarda, Székesfehérvár
2017. december 16. – Hortobágy
2017. december 30. – Gyula
2018. január 13. – Kaposvár
2018. február 10. – Hortobágy
2018. február 17. – Kunos Lovarda, Székesfehérvár
2018. február 24. – Szirmabesenyő  Technikai okok miatt ELMARAD!
2018. március 17. – Kaposvár
2018. március 24. – Kunos Lovarda, Székesfehérvár ELMARAD!
2018. március 24. – Szirmabesenyő  ELMARAD!

A nemzeti fedeles versenyeken a 2017/2018. évi FEI Fogathajtó Világkupa (fedeles) versenyek szabályzata az irányadó és használandó szabályzat. INNEN letölthető magyar nyelven (a ‘speed box’ akadály bírálata jelenleg konkretizálás alatt áll a FEI-nél).

A versenybejelentési díj 10.000 Ft, mely a Magyar Lovassport Szövetség Ügyfélkapus rendszerén keresztül is befizethető – LINK!

A fedeles minősítő versenyek lebonyolítása:
Az 1. forduló a bemelegítő versenyszám, mely eredményének fordított sorrendje lesz a 2. versenyszám indulási sorrendje, de az eredmény máshová nem számítható be.
A 2. versenyszám után összevetésre kerülhet sor.
– A Szervező Bizottság és a Versenybíróság az indulói létszám függvényében dönthet, hogy összevetést tart-e! Amennyiben igen, úgy kategóriánként 10 induló alatt 3 versenyző mehet az adott kategória összevetésébe, 10 induló felett 6 hajtó!
Az a versenyző, akit az összevetésben zárnak ki, az az összevetés utolsó helyezettje lesz!

– A pályaépítő döntése, hogy a 2. versenyszám pályáját módosítja, rövidíti az összevetésre vagy a 2. versenyszám pályája teljes egészében az összevetés pályája is.

– A versenykiírásnak konkrétan tartalmaznia kell, hogy az összevetés milyen formában kerül lebonyolításra!

Összevetés értékelése – választható, hogy melyik értékelési forma – de a versenykiírásnak tartalmaznia kell:
– vagy a bejutott versenyzők a 2. versenyszám eredményét viszik magukkal az összevetésbe és az ott elért eredményük ehhez hozzáadódik és így alakul ki a végső sorrend.
– vagy a bejutott versenyzők számára nulláról indul az összevetés és az ott elért eredményük alapján alakul ki a végső sorrend.

A döntőn azok a versenyzők vehetnek részt, akik minimum 1 versenyhelyszínen szereztek minősítő pontot vagyis kizárás, feladás, visszalépés nélkül teljesítették a versenyt. Az előző év bajnokai alanyi jogon indulhatnak a döntőn. A döntőn A/B illetve C kategóriás kettesfogatok versenye kerül lebonyolításra, illetve minimum 3 minősült versenyző nevezése esetén a többi kategóriában is osztanak érmet. A döntőn (csak a döntőn) az alábbiak szerint kerül  értékelésre az eredmény:

  • Az 1. versenyszám után, az élen álló versenyző eredménye (másodpercekre átszámítva) és az utána következő minden egyes versenyző eredményének különbségének 50 %-át viszi tovább a 2. versenyszámba. A 2. versenyszámban szerzett pontokat az első 3 helyen álló, összevetésbe került versenyző szintén továbbviszi.
  • A 2. versenyszám és az összevetés indulási sorrendje a megelőző versenyszám eredményének, állásának fordított sorrendje.
  • Az összevetést átalakított vagy rövidített pályán kell megrendezni. A versenyzőknek korábban ki kell adni a pályarajzot. Az összevetés előtt nincs pályabemutató.
  • A döntőben az a versenyző, akit az 1. versenyszámban kizártak, nem indulhat a 2. versenyszámban.

A FEI Fedeles Világkupa versenyekre vonatkozó 2017/2018-as szabályzat 2 pontja konkretizálásra, egységesítésre került!
5.7. Amennyiben egy akadály (maraton, híd vagy selyba) meghajtásra került, szabaddá válik és újra meghajtható. Labda leverése vagy az elem FELBORÍTÁSA azonban (beleértve az akadály szerkezetét, még akkor is, ha a hozzá tartozó leverhető elem korábban leverésre került) hibaponttal jár.

12.3. Amennyiben a fogat egy, még meg nem hajtott selyba típusú akadály labdáját leveri, vagy egy még meg nem hajtott maraton típusú akadály elemét FELBORÍTJA, az alapzsűri elnöke csenget. Az órát megállítják, hogy újraépítsék az akadályt, a hajtónak legmegfelelőbb időnél, mielőtt a versenyző megközelítené/meghajtaná a kérdéses akadályt. A versenyzőt az újraépítés miatt 10 másodperccel büntetik és a labda ill. az elem leveréséért/jelentős elmozdításáért 5 másodperc büntetést is kap. Nincs időkorrekció/jóváírás.

Jó versenyzést kívánunk minden hajtónak a téli szezon során is!

Dobrovitz Jozsef (HUN)
London, United Kingdom
photo © Rinaldo de Craen