FEI Kettesfogathajtó Világbajnokság 2017. – LIPICA

FEI Kettesfogathajtó Világbajnokság Lipica, 2017. szeptember 20-24.

Extrém időjárási körülmények (zuhogó eső egész nap) között lezajlott akadályhajtás után Hölle Martin a mezőny legfiatalabb versenyzője kiegyensúlyozott 3 napi versenyzés után a kettesfogathajtó világ tetejére hajtott, egyéni első helye aranyérmet jelentett számára. Teljesítménye a magyar csapatot is aranyéremhez segítette, melynek másik két tagja Lázár Vilmos (egyéni 5. hely) és Lázár Zoltán is aranyérmesként térhet haza Lipicáról!

Rekordnevezés a 17. VB-n – 23 nemzet, 82 versenyző

A kettesfogathajtó világbajnokságok 1985 (Sandringham, GBR) óta tartó történetében ennél több, 26 nemzet csupán egyszer, 1997-ben Riesenbeckben (GER) indult. (A világbajnok Lázár Zoltán). Ennyi hajtó még soha nem startolt. Az eddigi legnépesebb – 76 fős – mezőny 2005-ben, Salzburgban (AUT) volt. Lipicán nemzetenként 6 hajtó nevezését fogadták el. A magyar keret: Hölle Martin, Kákonyi Norbert, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Nagy Tibor, Szilágyi Zsolt. A három fős csapatot az első állatorvosi szemle után a helyszínen jelöli ki Tóth Tamás szövetségi kapitány. MAGYAR NEVEZÉSI LISTA LOVAKKAL

A Világbajnokság start- és eredménylistái a honlap ONLINE Eredmények menüpontjában érhető el!

Egy napja a magyar hajtók a VB helyszínén tartózkodnak, azóta egyfolytában szakad az eső Lipicán, de a versenyzők folyamatosan készülnek a holnap kezdődő világbajnokságra. Tóth Tamás szövetségi kapitány bizakodva várja a megmérettetést, felkészültek a hajtók, a lovak kiváló állapotban vannak, az időjárás az egyetlen negatívum, hiszen hideg van és teljesen felázott a talaj. A szerda reggel 9-kor kezdődő első állatorvosi szemle 2. felvezetési sorának első országa Magyarország, Hölle Martin kezdi a lófelvezetést.
TELJES KÉPGALÉRIA ITT (facebook)

Program:
2017. szeptember 20., szerda
09:00 Első állatorvosi szemle – FELVEZETÉSI LISTA 
16:00 Megnyitó
20:00 Nemzetek estje
Az első állatorvosi szemlén a 6 magyar versenyző mind a 18 lova versenyzésre alkalmasnak bizonyult. Tóth Tamás a válogatott szövetségi kapitánya ezt követően kijelölte a magyar csapat tagjait, akik az egyéni helyezések mellett, a nemzetek versenyében is megküzdenek az aranyéremért.
Hölle Martin (lovai: Cherion, Dior, Eppie), Lázár Vilmos (lovai: Bental 10, Bonus, Mike) és Lázár Zoltán (lovai: Ali Deverchi, Coner, DJ) a magyar csapat tagjai, míg Kákonyi Norbert (lovai: Advent Athos, Kormen, Széplak Sárkány), Nagy Tibor (lovai: Bíbor, Királylány, Párduc) és Szilágyi Zsolt (lovai: Alex, Baccardi, Derrick D) egyéni indulóként versenyez a világbajnokságon.

2017. szeptember 21., csütörtök
09:00 Díjhajtás 1. nap –
EREDMÉNY / Részletes pontozás / STARTLISTA
A magyar csapat első versenyzője Hölle Martin díjhajtó programjával a bírókat is meggyőzte, hajtására 35,57 hp-ot kapott. Lovai a versenyszámban Dior és Eppie, segédhajtója a mai napon Andrea Lacková volt.
Kákonyi Norbert a válogatott 2. hajtója – egyéni versenyző – a mai díjhajtásban. A versenybírók 58,93 hp-ra értékelték a bemutatott programot. Lovai a versenyszámban Advent Athos és Széplak Sárkány, segédhajtója a mai napon Éger László volt.
Lázár Vilmos is befejezte az első napi díjhajtást.  A versenybírók 46,13 hibapontot adtak a bemutatott programra. Lovai a versenyszámban Bonus és Mike, segédhajtója a mai napon Molnár Krisztián volt.

2017. szeptember 22., péntek
09:00 Díjhajtás 2. nap –
EREDMÉNY / Részletes pontozás / STARTLISTA  
A második napi díjhajtás első magyar érdekeltsége Szilágyi Zsolt, aki egyéni indulóként vesz részt a VB-n, 64,05 hp-tal fejezte be a számot. Lovai a versenyszámban Baccardi és Derrick D, segédhajtója a mai napon Lantos Gábor volt.
A díjhajtás utolsó magyar hajtója Nagy Tibor a bemutatott programra 65,42 hp-ot kapott. Lovai a versenyszámban Bíbor és Párduc, segédhajtója a mai napon Suba Béla volt. 

Az első tízben két magyar versenyző a díjhajtás után.
Hölle Martin megnyerte a versenyszámot, a kettesfogatok világbajnokságán eddig elért, rekordnak számító ponttal (35,57 hp), Lázár Vilmos a 6. helyen (46,13 hp) zárt.
Kákonyi Norbert a 39. (58,93 hp), Szilágyi Zsolt a 63. (64,18 hp) és Nagy Tibor a 68. (65,42 hp) helyen fejezte be a 81 fős mezőnyben a számot.

Lázár Zoltán a díjhajtó program után a 4. helyen állt, Ali Deverchi és Coner összeállítású fogatával 43,12 hp-os hajtást bemutatva. A versenyszám befejezése után eredményét törölték és a FEI szabályzat 940.11.2. pontjára hivatkozva, mely szerint a fülvédő nem kapcsolható az orrszíjhoz, kizárták a versenyszámból.
A kizárást követően a versenyző elmondta, hogy Andrew Counsell vezetőbíró döntése a versenyből való kizárásról mélységesen felháborítja, hiszen sem a lovak sport teljesítményét, sem a lovak jólétét nem befolyásolta a rugalmas anyagból készült fülvédő. A vezetőbíró a legsúlyosabb szankciót szabta ki rá. A VB-n indulók között másoknál is előfordult ugyanez a fülvédő, de egyedül őt büntették. A maratonhajtáson nem indul, hiszen a csapateredményhez már nem tud hozzájárulni és a lovak egészségét, jólétét nem kockáztatja feleslegesen.

A nemzetek versenyében a magyar csapat vezet az első versenyszám után 81,70 hp-tal. Hölle Martin fantasztikus, rekord pontszámmal – 35,57 hp – teljesítette a díjhajtást, mely nagyban hozzájárult a csapat jelenlegi 1. helyéhez. A másik csapattag, Lázár Vilmos 46,13 hp-tal járult hozzá az eredményhez.
Németország a 2. helyen 86,54 hp-tal, a 3. helyen Olaszország 96,92 hp-tal áll.
Csapatverseny állása a díjhajtás után
21:00 Díjátadás

2017. szeptember 23., szombat
10:00 Maratonhajtás – MARATONAKADÁLY RAJZOK
EREDMÉNY / A+B Részeredmény / A+B Csapateredmény / STARTLISTA
Az első tízben 2 magyar versenyző! Hölle Martin 3 akadályban is első helyen végzett, a maratonhajtásban 3. helyet szerezte meg. Kákonyi Norbert a 10. lett a 80 fős mezőnyben. Lázár Vilmos a 15., Nagy Tibor a 36., Szilágyi Zsolt a 48. helyen fejezte be a versenyt.

A+B részeredmény:
Hölle Martin több mint 11 ponttal vezet az egyéni versenyben az olasz színekben hajtó Dibák József előtt. 3. helyen Beat Schenk áll. 

Csapatversenyben Magyarország vezet, 2. Németország, 3. Franciaország nemzeti csapata.
21:00 Díjátadás

2017. szeptember 24., vasárnap
08:30 Akadályhajtás – EREDMÉNY  / PÁLYARAJZ / STARTLISTA
EGYÉNI VÉGEREDMÉNY

CSAPAT VÉGEREDMÉNY
15:45 Díjátadás
Világbajnok avatás – egyéni és csapatverseny

A Világbajnokság honlapja ITT
TELJES VERSENYZŐI LISTA

Tartalék versenyzők Hódi Károly és Sipos Zoltán.
A szövetségi kapitány a 3 fős magyar csapat összeállítását az első állatorvosi szemlét követően hozza nyilvánosságra.