Aachen (GER) 2018.

 

A tradicionális német négyesfogathajtó verseny 2018. július 17. és 22. között kerül megrendezésre. A kiutazó magyar csapat tagjai Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József és Galbács Ferenc lesznek.
A verseny honlapja: https://www.chioaachen.de

 

A versenyre nevezett hajtók és lovaik listája ITT

Start- és eredménylisták ITT (ki kell választani a fogathajtás emblémáját)
ÉLŐ Internetes közvetítés az összes szakágról: ITT

Program:

Július 21., szombat
14.30 óra: maratonhajtás, beleszámít az egyéni- és csapatversenybe – Eredmény  / Startlista
Akadályok rajzai – Dr. Wolfgang Asendorf
A+B részeredmény
Csapateredmény két szám után

Holland hegemónia a maratonon! 
Dobrovitz József kiváló hajtással az 5. – 116,49 hibaponttal

A maratonhajtás pályája mindig embert és lovat próbáló, nehéz versenyszám Aachenben, de Dobrovitz József – a 4-es akadály kivételével, ahol nem lovai, hanem ő hibázott – fantasztikus gyorsasággal és precizitással oldotta meg a feladatot és ötödik helyen ért célba fogatával. 
Ifj. Dobrovitz József a 19., Galbács Ferenc pedig a 24. helyen zárt.

A hollandok szerezték meg az első 3 helyet a mai maratonon:
1. Koos de Ronde 110,77 hp
2. Bram Chardon 113,53 hp
3. IJsbrand Chardon 114,98 hp

21.30 óra: kombinált díjugrató, military és fogathajtó verseny a főstadionban, nem számít bele az egyéni- és csapatversenybe. A szervezőktől 6 versenyző kapott meghívást erre a versenyszámra. Benjamin Aillaud (FRA), Glenn Geerts (BEL), Koos de Ronde (NED), Georg von Stein (GER), Chester Weber (USA) és Jerome Voutaz (SUI) indul ezen a látványos versenyen. A versenyzők nem a CAIO4*-os versenyben induló lovaikkal versenyeznek ebben a számban, hanem másik fogatot is hoztak magukkal.
Startlista / Eredmény

Július 22., vasárnap
10 óra: Akadályhajtás nyerőkörrel – a 8 legjobb eredmény elért versenyző jut tovább a nyerőkörbe – Startlista
Pályarajz
Akadályhajtás EREDMÉNY
Összetett egyéni eredmény
Csapateredmény


Július 17., kedd
10.00 óra: első állatorvosi szemle
Az első állatorvosi szemlével kezdetét vette a tradicionális négyesfogathajtó verseny Aachenben, ahol hazánkat Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József és Galbács Ferenc képviseli. 
A magyar csapat 15 lova sikeresen teljesítette a felvezetést, így versenyzőink készülhetnek a holnapi nyitó versenyszámra, mely díjhajtás lesz, viszont nem számít bele az összetett versenybe.

Július 18., szerda
13.00 óra: díjhajtás, nyitószám, nem számít az összetett versenybe (3*C H4 díjhajtó feladat – régi 8A program) – Startlista / Eredmény
Dobrovitz József díjhajtó programja visszanézhető ITT  (attelage infos)
ifj. Dobrovitz József díjhajtó programja visszanézhető ITT (attelage infos)

Július 19., csütörtök
10.00 óra: díjhajtás (3*B H4 díjhajtó feladat – 11-es program) – Startlista / Eredmény
Csapatverseny a díjhajtás után ITT

Az egyéni és csapatversenybe is számító díjhajtó versenyszám eredménye nem hozott meglepetést az első helyet illetően. Az ausztrál Boyd Exell győzött (34,68 hp), míg a második helyet a francia Benjamin Aillaud szerezte meg (41,29 hp). A harmadik helyen az amerikai versenyző Chester Weber végzett (42,18 hp).

A magyar versenyzők eredménye (24 fogat):
10. Dobrovitz József – 49,85 hp
20. ifj. Dobrovitz József – 59,88 hp
23. Galbács Ferenc – 67,37 hp

Dobrovitz József a versenyszám befejezését követően elégedetten nyilatkozott lovai teljesítményéről. Boldogan hajtott ki a négyszögből, hiszen a lovak szenzációsan mentek. Bandidos, Carlo, Torino és Zizo díjhajtása felülmúlta a Mezőhegyesen bemutatott programot is, nem a lovakon múlt a jobb eredmény elérése. Dobrovitz József megemlítette, hogy a versenybíróságban helyet foglaló magyar bíró, Mihók Zsuzsanna ismét a legrosszabb helyre pontozta az 5 bíró közül, mely nem első eset. Sajnos, már a tavalyi évben és azóta is folyamatos problémát jelent, hogy a bírónő egyforma, rossz pontokat ad a fogatnak, mely érthetetlen a hajtó számára. A 45-46 pont elérése volt a cél, de ez nem sikerült, mivel Mihók bírónő 18 ponttal gyengébbnek ítélte meg a programot, mint a legmagasabb pontot adó vezetőbíró. Felmerült a kérdés a versenyzőben, hogy iyen bíró esetlegesen ne képviselje a magyar nemzetet…
Dobrovitz József pontjai:
C – Bert Jambon (BEL) 194,5 pont
R – Reiner Wannenwetsch (GER) 188,0 pont
S – Mihók Zsuzsanna (HUN) – 176,5 pont
V – Andrew Counsell (GBR) – 184,0 pont
P – Pia Skar (DEN) – 190,5 pont

Július 20., péntek
11.00 óra: pontgyűjtő versenyszám, mely nem számít bele az egyéni- és csapatversenybe – Eredmény / Pályarajz / Startlista
Dobrovitz József hajtása ITT nézhető vissza