MÉLYKÚT, Nemzetközi Fogathajtó Verseny – Cikk

ISMÉT KETTŐS LÁZÁR SIKER

A rendező-házigazda Kiss István és társai június 1-4. között a hagyományteremtés szándékával rendezték a 60 hajtót starthoz szólító nemzetközi fogathajtó versenyt.
A fő feladat: felkészülés a Kettesfogathajtó Világbajnokságra és a Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra.
Kiváló rendezés! Ritkán látható nagy közönség. Remek hangulat.
Mélykút a rangos nemzetközi versenyszervezők közé érkezett.
A Lázár testvérek megismételték a fábiánsebestyéni évadnyitó versenyen elért sikereiket.
Testvéries „helycserével”: Mélykúton Zoltán az első, Vilmos második.

Díjhajtás
A versenyszámot Hölle Martin nyerte (38,99 pont). Második Lázár Zoltán (40,88), harmadik Lázár Vilmos (42,35).
Lázár Vilmos mintegy 10 ponttal vezetett a 4. helyen álló Farkas László előtt, így az első három helyezett óriási előnyre tett szert. A CAI2*-os kettesfogatok díjhajtó versenyét Szabó Roland nyerte.
Az egyesfogatok versenyében Meskóné Orosz Mária győzött, a CAI3*-os négyesfogatok között Juhász Miklós programját 72,15 pontra értékelte a nemzetközi zsűri.

Maratonhajtás
A technikás maraton pályát Fintha Gábor építette. Tetszőleges választásra könnyebben és nehezebben leküzdhető útvonalakat jelölt ki a nemzetközi pályaépítő.
A Lipicai Kettesfogathajtó Világbajnokságra kvalifikáló pontszerző versenyen a legnagyobb figyelem a CAI3*-os kettesfogatok versenyét kísérte. Hatalmas küzdelemben Lázár Zoltán szerezte meg a győzelmet. Kákonyi Norbert második. Lázár Vilmos harmadik.
A díjhajtásban élen végző Hölle Martin segédhajtója az első akadályban leesett, így hamar „elúsztak” győzelmi esélyei.
Lázár Zoltán ezzel az újabb sikekrével ez összetett versenyben is az élre állt, és majdnem két labda előnnyel vezetett a második helyen álló Lázár Vilmos előtt. Hölle Martin összetettben a harmadik helyről várta az akadályhajtást.

A CAI2*-os kettesfogatok maratonján – a díjhajtást is nyerő – Szabó Roland győzött.
A „B” kategóriás kettesfogatoknál Hegedűs Sándor volt a leggyorsabb, aki így (a díjhajtást is megnyerte) összetettben is magabiztosan állt az élen.
Az egyesfogatok mezőnyében Nyúl Katalin nyerte a maratont. Ezzel a győzelmével átvette a vezetést az összetett versenyben.
A pónifogatok maratonján a gyermek kategóriában Juhász Péter, a junior póni egyesfogattal Szaller Zsófia győzött. Négyesfogatok között Sági József, egyesfogattal Gáspár Szilvia az első Genzwein Marina előtt. Póni kettessel az osztrák Roman Elend, négyesfogattal Juhász Miklós szinte behozhatatlan előnnyel vezetett a két versenyszám után.

Akadályhajtás
A versenyen a közel 60 induló közül egyedül a tizenegyszeres világbajnok Lázár Vilmos hajtott alapidőn belül, hibátlanul. Galambos Nándor ugyan jobb idővel ért célba, ám egy verőhibája miatt a második, megelőzve a szintén alapidőn belüli, egy verőhibát vétő Hölle Martint és Hódi Károlyt.
Az összetett versenyt és a Magyar Derbyt a nyolcszoros világbajnokunk Lázár Zoltán nyerte, aki ezzel a győzelmével immár nyolcszoros Derby-győztes. Az összetett versenyben Lázár Vilmos állhatott fel a dobogó második fokára, a póni világbajnok Hölle Martin bronzérmes.
Az egyesfogatok akadályhajtó versenyén – alapidőn belül, egy verőhibával – Rondzik Gábor végzett az élen. Az összetett versenyben Nyúl Katalin győzött.

A kétcsillagos kettesfogatok akadályhajtását Czakó Attila nyerte.
A „B” kategóriás kettesfogatoknál akadályhajtásban Kiss Sándor végzett az élen, az összetett versenyben Hegedűs Sándor győzött. A négyesfogatoknál Juhász Miklós és Sági József mindhárom versenyszámot nyerte.
A pónifogatok junior kategóriájában, akadályhajtásban és az összetett versenyben is egyesfogattal Szaller Zsófia első. A 3*-os egyesfogatoknál az akadályhajtást Genzwein Marina, az összetett versenyt Gáspár Szilvia nyerte. Póni ketteseknél az osztrák Roman Elend mindhárom versenyszámban a legjobb.

Tóth Tamás: mini interjú

● Kapitány Úr! Kereken egy hónapja, a fábiánsebestyéni nemzetközi versenyről szóló értékelését
azzal zárta, hogy Mélykúton tovább tisztulhat a kép. Hogy szól a tömör értékelés? Természetesen
a kettes vb és a négyes Eb szemszögéből vizsgálódva.

– A kép tovább tisztult. Az eddigi zavaros víz kezd ülepedni a pohárban.
Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar kettesfogathajtó bajnokság a világon a legerősebb. Sehol ennyi nemzetközi rangú versenyző nem ül bakra. A legjobbak utáni mezőny is örvendetes módon fejlődik.
A Lázár testvérek fogatépítése, időarányos felkészültsége, formája megnyugtató, vb csapattagságuk megkérdőjelezhetetlen! Zoltán helyzetét nehezíti, hogy a kettes vb-re és a négyes Eb-re egyszerre készül. Ezt a helyzetet már többször sikeresen megoldotta. Felfelé ívelő formája és lovai képessége alapján bízunk benne, hogy most is így lesz.
A fiatal, tehetséges Hölle Martin eddig külföldön készült és versenyzett. Tavaly Izsákon már indult, de nem fejezte be a versenyt. Most igen és szembesült a magyar kettesfogathajtás erejével. Jó úton jár. Sikeres év elé néz, ahogy ifj. Nagy Tibor is – aki az előző évek viszontagságai után – az év meglepetés embere, az eddig kiegyenlített teljesítménye figyelemre méltó. Kákonyi Norbert átmentette a tavalyi egyenletesen jó teljesítményét.
A felkészülés terveink szerint folytatódik. Lázár Vilmos július közepén a mezőhegyesi nemzetközi
versenyen startol. Zoltán négyesfogatával a csehországi Nebanicében indul. Dobrovitzék
Saumurban, Riesenbeckben és Aachenben hajtanak a göteborgi (augusztus 24-27.) Eb előtt.
Mindent összevetve: a válogatott keret határozottan erősebb, a versenyszámokat tekintve – talán – kiegyensúlyozottabb, mint a kitűnő eredményeket hozó fábiánsebestyéni világbajnokság felkészülési szakaszában volt. Pedig akkor két vb-aranyat nyertünk.

Elnöki elismerés
A magyar fogathajtósport egy újabb rangos versenyhelyszínnel gazdagodott. Honi fogathajtósportunk régi biztos bázisa, Mélykút, hosszú-hosszú évek szakavatott munkája, tapasztalatai nyomán június 1-4-én első nemzetközi fogathajtó versenyét rendezte – mondotta Lázár Vilmos.
Köszönöm a szervezők, a velünk együtt gondolkodók, a többet vállalók munkáját.
E kitüntető alkalomból is illő tisztelettel emlékezünk az alapító Muity Sándorra, a csupaszív szervezőre és kitűnő, országos hírű fogathajtóra. Mélykút első fogatversenyzőjétől a világ- és Európa-bajnoki sikerekig hajtó fia Feri vette át a gyeplőt, aki éveken át aktív résztvevője volt fogathajtó életünknek: szövetségi kapitányként adta tovább tudását, tapasztalatait a fiatal fogathajtóknak.
A Bács-Kiskun megyei rög, az aranyhomok, a világverő fogathajtó-zsenik sorát indította útjára: Abonyi Imre, Fülöp Sándor, Bárdos György, Juhász László, Muity Ferenc, Bálint Mihály, Nyúl Zoltán innen ért fel a fogatvilág csúcsára.
Versenyzőként is tudom, hogy mit jelent e vidéken, fogathajtásunk fellegvárában, a szakértő közönség buzdításától hajtva versenyezni, majd meghatódottan hallgatni a magyar himnuszt.
A Bács-Kiskun megyei – benne a mélykúti – fogatkultúra kisugárzása, az itt élő emberek áldozatvállalása egész országunk fogatsportjában meghatározó. Az eddigi hazai 11 világ- és 3 Európa-bajnokság rendezéséből e megye példamutatóan vette ki részét: 7 nemzetközi fogatesemény házigazdája volt.
Tiszteletet parancsoló tények!
Első nemzetközi versenyének rendezésével Mélykút e hagyományok folytatására vállalkozott.
Meggyőződésem – sikerrel tette ezt!
A szervezők munkáját, a szponzorok áldozatvállalását, a hajtók széles körű érdeklődését, a szakértő közönség együttérző támogatását – köszönöm!
Gratulálok!

Írta: prof. dr. Fehér Károly