Tájékoztatás – lovak azonosítása

Tisztelt Versenyzők, lótulajdonosok, versenybírók, állatorvosok!

A mai nappal véget ért egy korszak. Ez azt jelenti, hogy azon ló, mely nem rendelkezik szabályos útlevéllel, és a hatályos jogszabályok szerinti azonosítással, (2012 után chippel) a versenyekre nem hozható. Amennyiben ilyen ló a versenyre érkezik, azt azonnal ki kell zárni, és a verseny helyszínt el kell hagyni. Abban az esetben, ha a versenyző a helyszínen a chip beültetése mellet dönt, sem kaphat felmentést, ugyanis a szabály a lepakolástól érvényes. Abban az esetben, ha egy vezető bíró, vagy steward, ennek ellenére mégis engedi a ló versenyzését, az 1. alkalommal 1 hónap, második alkalommal 6 hónap, harmadik alkalommal végleges eltiltást kap.
Indoklás: Azonosítatlan lovak versenyeztetése szabály ellenes, de ennél sokkal fontosabb, hogy állategészségügyi kockázatot jelenthet.
1 év volt ennek a rendbe tételére. A legutóbbi versenyen is több azonosítatlan ló érkezett, és jelentős konfliktust okozott. A türelmi időnek vége, kérünk minden érintettet, hogy sporttársait szabályos iratokkal hozza a versenyekre.