Exell sorozatban hetedszer győzött, sikerült a címvédés a holland csapatnak

Sorozatban hetedik diadalát aratva Boyd Exell nyerte a Szilvásváradon rendezett Négyesfogathajtó Világbajnokságot, csapatban pedig a holland hármas védte meg a címét. A magyar trió ötödik lett, legjobbja, Dobrovitz József pedig a 13. helyen végzett.

Az akadályhajtás közel telt ház előtt zajlott a Lipicai Lovasközpontban. Minden verőhibáért három hibapont járt, a 187 másodperces limitidő túllépéséért pedig másodpercenként további fél pont.

A vasárnapi zárószám előtt harmadik helyen álló Bram Chardon hibátlan hajtással próbált nyomást gyakorolni a két előtte álló riválisára. Az amerikai Chester Weber két labdát is levert, így holland ellenfele megelőzte őt. A másfél évtizede szinte verhetetlen Boyd Exellt viszont nem lehetett kizökkenteni. Az ausztrál hajtónak ugyan négy verőhiba is belefért volna, de csak egy labda esett le a bójákról, így fölényesen nyerte meg sorozatban hetedik vb-címét.

A csapatversenyben Bram Chardon és Koos de Ronde verőhiba nélküli hajtásával a hollandok az élen maradtak, az elmúlt nyolc vb-ből hetedszer győztek. Az aranyérmes trió harmadik tagja, a sportág történetének legeredményesebb alakja, Ijsbrand Chardon 16. vb-címét ünnepelhette. Az ezüstérem a németeké, a bronz az ausztráloké lett.

Magyar szempontból Dobrovitz József nyújtotta a legjobb teljesítményt, ugyanis egyetlen verőhibája sem volt, így csupán a limitidő túllépése miatt kapott 5,39 hibapontot. Ezzel a teljesítményével egy pozíciót javítva legjobb magyar hajtóként 13. lett. „Fantasztikus élmény volt ilyen közönség előtt versenyezni. Az akadályhajtásban éppen a legidősebb, legrutinosabb lovam döntött úgy, hogy nem akar átmenni a hídon, ebből alakult ki az időtúllépés” – értékelt elégedetten a hajtó.

A másik két csapattagnak, ifj. Dobrovitz Józsefnek és a kilencszeres világbajnok Lázár Zoltánnak a 17-es, összetett akadállyal gyűlt meg a baja, előbbi végül egy, utóbbi két labdát is levert. Ez azt eredményezte, hogy csapatban maradtak az ötödik helyen a magyarok, míg egyéniben ifj. Dobrovitz a 17., Lázár pedig a 18. helyen zárt.

„Ritka ilyen fantasztikus közönség előtt versenyezni, köszönettel tartozunk, hogy ennyien kilátogattak. Olyan fenomenális élmény volt, amit soha nem felejtek el. A 17-es akadályig kézben tartottam a futamot, közel voltam, hogy verőhiba nélkül teljesítsem, ezért vagyok egy kicsit csalódott. Ott megilletődött a két első lovam és szétestek. Bár ott még fent maradt a labda, de kezdtünk lassulni, majd a 19-esben a bal első ló rálépett a bójára” – mondta az MTI-nek ifj. Dobrovitz József. Hozzátette, a lehetőségekhez képest nem ért el rossz eredményt, mégis kissé csalódott, mert a maratonhajtásban jobb helyezést szokott elérni.

Az 51 éves Lázár Zoltán arról számolt be, hogy a 17-es akadályban a jobb hátsó lova megijedt, a közönség felhördült, ettől pedig szétesett a fogat és már nem tudta újra összerántani. „Minden nap hajszál választott el a jobb szerepléstől. Nem vagyok csüggedt, elvégre ez volt az ötödik és valószínűleg az utolsó hazai vb-m, az előző négyen sikerült dobogóra állnom. Most tudtam, hogy nem leszek világbajnok, de azért van bennem hiányérzet. Eredménycentrikus sportolóként magamra kell erőltetni azt, hogy élveztem ezt a vb-t, ahogy szerettem volna” – fogalmazott Lázár Zoltán.

A csak egyéniben érdekelt magyar indulók közül Papp János a 25., a szilvásváradi ménest képviselő Váczi István a 27., ifj. Galbács Ferenc a 28., Juhász Péter a 30., Galbács Ferenc a 34., míg Tóth-Simon Sándor a 35. helyen fejezte be a vb-t.

Eredmények:

Egyéni:

  • 1. Boyd Exell (Ausztrália) 146,93 hibapont
  • 2. Bram Chardon (Hollandia) 157,74
  • 3. Chester Weber (Egyesült Államok) 159,13
  • …13. Dobrovitz József 178,53
  • …17. ifj. Dobrovitz József 186,11
  • 18. Lázár Zoltán 187,09
  • …25. Papp János 208,47
  • …27. Váczi István 210,60
  • 28. ifj. Galbács Ferenc 222,51
  • …30. Juhász Péter 229,66
  • …34. Galbács Ferenc 246,22
  • 35. Tóth-Simon Sándor 247,03

Csapat:

  • 1. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 322,69 hibapont
  • 2. Németország (Mareike Harm, Georg von Stein, Michael Brauchle) 330,33
  • 3. Ausztrália (Boyd Exell, Tor Van Den Berge) 340,77
  • …5. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 354,71

Boyd Exell jobban örül a csapat bronznak, mint az egyéni aranynak

„Elsősorban annak örülök, hogy a csapatversenyben sikerült bronzérmet nyernünk, ráadásul úgy, hogy csak ketten voltunk, vagyis nekünk nem lehetett kieső eredményük” – nyilatkozta a viadal záró sajtótájékoztatóján az ausztrál sportoló. Hozzátette, idén Aachenben már „bekopogtattak az ajtón”, de ott csak a negyedik helyet sikerült megszerezniük, és most elképesztően boldog, hogy a dobogó harmadik fokára csapattagként is felállhatott. „Szenzációs volt a magyar közönség, nagyon élveztem, hogy a maratonhajtáson is rengetegen voltak és az akadályhajtáson is végig telt ház előtt tudtunk hajtani” – mondta. A világbajnok hangsúlyozta, az utóbbi fél évben együtt dolgozik Cseri Dáviddal, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatójával, illetve a magyar fogathajtókkal. Volt itt edzőtábort tartani, szeret Magyarországon, és azon belül Szilvásváradon lenni.

Az egyéniben ezüstérmes holland Bram Chardon kifejtette, nagyon nehéz idénye volt, mert két lova is megsérült, az egyik egy vizes akadályban borult fel. Mindkettőt pihentetni kellett, ezért új ló került a világbajnoki fogatába. „Kérdés volt, hogy ez az új fogat hogyan fog menni, de a fiatal lovam, ami a fogatban elöl szerepelt, fantasztikusan ment, ezzel a fogattal ennél jobb eredményről nem is álmodhattam volna” – vélekedett.

A legjobb magyarként egyéniben 13. helyezett és a csapatversenyben ötödik Dobrovitz József úgy fogalmazott, a rendezés és a közönség maximális volt, ilyen nézők előtt sehol a világon nem volt lehetőségük versenyezni. „A magyar közönség lázba tud jönni, ha Európa- vagy világbajnokságot rendeznek Magyarországon és ez nagy erőt ad nekünk. Nagyon jó világbajnokságon vagyunk túl, bízom benne, hogy a jövőben lesz még ilyen rendezvény idehaza” – mondta a hajtó.

A csapatversenyben aranyérmes holland válogatott tagjai közül Koos de Ronde úgy nyilatkozott, természetesen nagyon örül a kiváló eredménynek, másrészt fantasztikus volt az egész világbajnokság, a helyszín, a pálya, az aréna, illetve hogy ennyien kilátogattak a rendezvényre. „És nemcsak az volt tökéletes, amit a nézők láttak, hanem a kamionparkoló, és minden olyan körülmény, ami kielégítette a lovak, illetve a versenyzők igényeit. A maratonpálya nagyon kemény volt, világbajnoksághoz méltó” – szögezte le.

Honfitársa, Ijsbrand Chardon elmesélte, hogy reggel, amikor megnézte az akadályhajtás pályáját, azt gondolta, némileg könnyű lesz, de végül bebizonyosodott, hogy mégsem volt annyira egyszerű, hiszen csak három hajtó tudott hibátlan maradni. Hangsúlyozta: imádja Magyarországot, imád itt lenni és imádja a lipicai lovakat, ma is volt egy a fogatában.

Fugli Károly, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szakmai főtanácsadója, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnökségének tiszteletbeli tagja közölte, nagyon örülnek, hogy a versenyzők így élték meg ezt a bajnokságot. Kiemelte a balesetmentes, lókímélő, és a lovak jólétét mindig szem előtt tartó versenyzést, hiszen egyetlen olyan kritikus eset sem fordult elő az esemény ideje alatt.

Lezárult a jubileumok világbajnoksága

Az eredményhirdetéssel egybekötött záróünnepséggel vasárnap délután befejeződött a jubileumok négyesfogathajtó-világbajnoksága, amellyel az ötven évvel ezelőtti első magyar vb-aranyat, a negyven évvel ezelőtt teljes magyar sikerrel zárult, ugyancsak szilvásváradi vb-t és a húsz évvel ezelőtti legutóbbi magyar vb-aranyat ünnepelte meg a százéves Magyar Lovassport Szövetség.

„Lovakról beszélni nemes dolog, hiszen a lovaink hoztak bennünket ide, a Kárpát-medencébe, ahol otthonra találtunk, és hazát teremtettünk magunknak. Amikor több mint 1100 éve idejöttünk, már egy évezredes állattartó kultúra volt mögöttünk” – kezdte beszédét Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, aki szerint a lovak mellett a sport is évezredek óta elválaszthatatlanul hozzátartozik az emberhez. A Lovas Szövetség korábbi elnöke kifejtette, a Kincsem Nemzeti Lovas Program keretében 2018-ban átadott és a világbajnokságnak is otthonául szolgáló komplexum Európa-szerte ismertté vált. A világ azon versenypályáinak egyike, amely minden lovas szakágat egy helyen tud kiszolgálni. „Az elmúlt napok eseményeit látva nem túlzás azt állítani, hogy a világbajnoksággal a négyesfogathajtás újra hazatért. Kevés olyan sportág van ugyanis a világban, amely ennyire szorosan kötődik a magyar lovas hagyományokhoz, a lovas innovációhoz, a lovas kultúrához. A fogathajtó szakág királykategóriájában a rajthoz állók többsége a lószerszámoktól a hajtóstílusig a magyar mintát is követi. Magának a sportágnak a megteremtésében is úttörők és sokáig világszerte utánzott, iskolateremtő mesterek voltunk” – mondta. Farkas Sándor azzal zárta szavait, hogy „a lovassport, a lótenyészés nemzeti kincsünk és büszkeségünk, a mögöttünk hagyott napok pedig ezt az örökséget mutatták be méltó módon országnak és világnak”.

„Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy közel egy hétig ismét Szilvásváradra figyelt a fogatvilág. Kijelenthetem, hogy a nemzetközi fogathajtó társadalom mindig számíthat a magyar lovasbarátok támogatására, hiszen a fogathajtás Magyarországon itthon van” – mondta záróbeszédében Lázár Vilmos, a százéves fennállását ünneplő Magyar Lovassport Szövetség elnöke, aki megköszönte a magyar kormánynak és a Nemzetközi Lovasszövetségnek (FEI) a bizalmat és a támogatást.

Cseri Dávid, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója kifejtette, településen összesen ötvenezer embert láttak vendégül, sokan visszatértek azok közül, akik 1984-ben is jelen voltak. „Érmek helyett most lehetőséget kaptunk, hogy a magyar fogathajtás visszatérjen az őt megillető helyre” – zárta beszédét a versenyigazgató.

Joaquin Medina Garcia, a FEI fogathajtó bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, nagyfokú sportszerűséget, tiszta sportot és a lovak iránti tiszteletet látott, amelyek meghatározzák ezt a sportágat.

A hajtók a Herendi Porcelánmanufaktúra kifejezetten erre az alkalomra készített remekeit vihették haza.

A világbajnokság eredményei EZEN a linken tekinthetők meg.

Fotó: INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság, Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Forrás: Riderline