Fogathajtó Hivatalos személy képző program 2024. ősz

A fogathajtó szakbizottság eltökélt abban, hogy a lehető legjobb szakembereket biztosítsa a fogatsport számára. Egy jó bíró, pályaépítő, technikai kiküldött, steward egyszerűvé, és korrekté varázsolhatja a sportot. Sajnos évek óta ez a program nem kapott elég figyelmet, ezért 2024-ben a legfontosabb feladatok egyikévé vált. A szezon kezdetén lezajlottak a gyakorló és III. osztályú kategória képzései, ahol kiváló szakemberek tettek vizsgát, mint bíró, pályaépítő és steward. Munkájukkal már segítik a versenyeket, ahonnan pozitív visszajelzések érkeznek. Ugyancsak lezajlott egy nemzetközi tanfolyam, ahol több magyar tehetséges hivatalos személy is vizsgát tett, Örömmel konstatáljuk, hogy szinte mindannyian jelentős szerepeket kapnak a nemzetközi versenyeken, és sikerrel képviselik Magyarországot.

A megkezdett munka azonban itt nem szakadhat meg. Elérkezett az ideje a nemzeti I. és II. osztályú (2025-től 2* és 3*) szintentartó és szintlépő képzésnek, valamint a gyakorló szinttel rendelkezők számára a szintlépő regionális képzéseknek.

Az oktatási bizottság az érintettek körét az alábbiakban határozta meg:

  1. Már szinttel rendelkező I. és II. osztályú hivatalos személyek, akik szeretnék szintjüket megőrizni, vagy új szintet szerezni.
  2. Jelenleg nemzeti 3. Osztályú hivatalos személyek, akik szintet szeretnének lépni és teljesítették az előírt feltételeket.
  3. Jelenleg 3. osztályú hivatalos személyek, akik a tavaszi regionális szintentartó képézen nem vettek részt, de szeretnének szintjüket megőrizni.
  4. Gyakorló minősítésű hivatalos személyek, akik szintet szeretnének lépni.
  5. Hivatalos személy ösztöndíj programra jelentkezett személyek.

Az I. és II. osztályú valamint nemzetközi 1* és 2* hivatalos személyek:

  1. Azon hivatalos személyek, akik a Magyar rendszerben nemzeti I. és II. osztályú bírók, pályaépítők, technikai kiküldöttek, illetve I. osztályú stewardok és 2021 óta legalább egy alkalommal licencet fizettek. Automatikusan meghívást kapnak.
  2. Azon hivatalos személyek, akik a Magyar rendszerben nemzeti I. és II. osztályú bírók, pályaépítők, technikai kiküldöttek és osztályú stewardok és 2021 óta licencet nem fizettek.

Ezen érintettek 2024 Szeptember 30-ig jelentkezhetnek a képzésre. Jelentkezésük után automatikusan meghívót kapnak.

  1. Azon hivatalos személyek, akik a Magyar rendszerben nemzetközi 1* és 2* minősítésű bírók, pályaépítők, stewardok, technikai kiküldöttek, és Magyarországon nemzeti versenyen tevékenykedni kívánnak. Automatikusan meghívást kapnak

Nemzeti  3. Osztályú hivatalos személyek.

  1. Azon hivatalos személyek, akik a Magyar rendszerben nemzeti III. osztályú Bírók, pályaépítők, 2021 óta legalább egy alkalommal licencet fizettek és teljesítették a képzési szabályzatban előírt feltételeket.

Ezen személyek a tanfolyamra jelentkezhetnek, 2024. szeptember 30-ig. A tanfolyamot megelőzően egy online felvételi vizsgát kell teljesíteni, mely szabályismereti vizsga. 50 kérdésből áll, melyből 48-at helyesen kell megválaszolni. A vizsgát egy évben csak egyszer lehet teljesíteni, és a vizsga során a szabálykönyv használata engedélyezett. A vizsgát egyedül, segítség nélkül kell online megtenni.

Hivatalos személy ösztöndíj programra jelentkezett személyek.

  1. Azon hivatalos személyek, akik a Magyar rendszerben 2023-ban jelentkeztek a hivatalos személy programra, részt vettek az FEI tanfolyamon, ott sikeres vizsgát tettek, és elvégezték a kötelező árnyékbírálati feladatokat, a tanfolyamra jelentkezhetnek, 2024 szeptember 30-ig. Ezen érintettek mentesülnek az online vizsga kötelezettsége alól.

Az online felvételi pontos időpontjáról a jelentkezőket írásban értesítjük.

Az I. és II. osztályú nemzeti hivatalos személy képző program ideje:

2024, Október 26-27.

Helyszín: Id. Jámbor Vilmos Fogathajtó Központ Ászár, 2881 Malomkert út 9.

Jelentkezés: fogatsport@lovasszovetseg.hu

JELENTEKZÉSI LAP

Aki nem küldi írásos jelentkezését határidőig, az a programban nem tud részt venni, nincs lehetőség méltányossági elbírálásra.

A részletes programról rövidesen a szakági honlapon olvashatnak.

A vizsga várható rendje:

50 kérdéses szabály ismeret. (Szabályzat használható.)

50 kérdéses sport és szervezeti ismeret. (Segédanyag használható.)

Szakképesítés függő gyakorlati vizsga, és szóbeli vizsga, egy darab húzott tételből.

Azon személyek, akik a vizsga bármely részét nem tudják teljesíteni vagy a vizsgán nem tudnak részt venni, egy 2025. elején megrendezésre kerülő pótvizsgán vehetnek részt. Ezt követően, sikertelen vizsga esetén, a hivatalos személy státusza egy évre felfüggesztésre kerül. A következő tanfolyam 2025. végén kerül lebonyolításra.

A tanfolyam megkezdésekor a jelentkezőknek nyilatkozni kell, hogy szinten tartás vagy szintlépés a céljuk a tanfolyam elvégzésével.

Gyakorló minősítésű személyek szintlépő és III. osztályú minősítésű hivatalos személyek szintentartó képzése

Helye: regionálisan, két helyszínen.

Időpont: 2024. november, rövidesen pontos kijelölésre kerül.

Azon jelenleg I. vagy II. osztályú hivatalos személyek előtt, akik nem kívánnak a szakág magasabb szintjén működni, a lehetőség nyitott, hogy a regionális képzéseken vegyenek részt és működésüket a továbbiakban III. osztályú minősítéssel folytassák.

A 2025 szezonban csak vizsgázott személyek láthatnak el hivatalos funkciót fedeles vagy szabadtéri versenyeken. 

A tanfolyamok részvételi díja 10.000Ft. A pótvizsga tanfolyam díja 30000Ft. A szervezők szombat este egy vacsorát biztosítanak. Szállás korlátozott számban elérhető a helyszínen. Foglalni a jelentkezéssel lehet. A tanfolyam során szabadtéri bírálatra és gyakorlatokra is sor kerül, ennek megfelelő öltözet szükséges. A tanfolyamon mindenki maga gondoskodik saját laptoprol, tabletről, wifi elérhetőség biztosított.