Csodálatos magyar eredmények Flyingeben

Csodálatos magyar eredményekkel zárult a 2024-es FEI Korosztályos Fogathajtó Európa-bajnokság a svédországi Flyingeben. Soha nem látott összetartással és kitartással készültek fiataljaink az idei EB-re, melynek Svédország adott otthont. A verseny rekordokat döntött, hiszen soha ennyi fiatal nem indult még Európa-bajnokságon. Összesen 17 nemzet, 122 fiatalja versenyzett 6 kategóriában az érmekért. Ez kb 30 hajtóval több, mint ahányan 2022-ben Kisbéren rajthoz álltak. A magyar csapat 9 hajtóval utazott ki, akiket Fülöp István csapatkoordinátor vezetett. A magyar versenyzők elszántsága és tenni akarása csodálatos volt, és meg is hozta az eredményt a kitartó munka. Fiataljaink egy hosszú és nehéz héten teljesítettek kiválóan, mindenki a legjobbját nyújtva.
A gyermek kategóriában Muharos Bálint Nimród élete első Európa-bajnokságán vett részt, és a 25. helyet szerezte meg. Bene Balázs kiválóan teljesített a teljes hétvége során és összetettben a 6. Helyen végzett. Cseh Barnabás éppen lecsúszott a dobogóról, kevesebb mint egy ponttal végzett a harmadik helyezett mögött.
Szotyori-Nagy Márk az összetett versenyben a 27. helyet szerezte meg Allika nevű pónijával a junior póni egyesfogat kategóriában. Juhász Bertold Spla (Pöttyi) nevű pónijával szintén egy hajszállal maradt el a dobogó harmadik fokáról. A kiváló negyedik helyet szerezte meg egyéniben. Jámbor Blanka Ágnes Larienhof’s Memphis nevű pónijával egyéniben a csodálatos ezüstérmes helyen végzett, ezzel két érmet is szerzett az Európa-bajnokságon. Ez az egyéni ezüstérem Blankának, csapatának és családjának egy kiváló “visszajelzés” a kemény munkáról, elkötelezettségről és kitartásról, amit egész évben és a korábbi évben mutattak.
U25 póni kettesfogat kategóriában szintén egyéni éremnek örülhettünk, hiszen itt bronzérmet szerzett Saru Dániel. Dani mindhárom versenyszámban erősen teljesített, talán a díjhajtása volt a legkiemelkedőbb, ahol 52.37 hibaponttal végzett és második lett.
Az U25 egyesfogat kategóriában Görög Adrienn és Makoviczki Martin képviselte hazánkat. Görög Adrienn egyéni versenyzőként indult az Európa-bajnokságon, és összetettben a 18. Helyen végzett. Makoviczki Martin a 23. helyet szerezte meg.
A magyar csapat egy kiváló heten tudhat maga mögött és egy igen erős holland csapat mögött a fantasztikus ezüstérmet szerezte meg. A magyar csapat tagjai Bene Balázs, Cseh Barnabás, Jámbor Blanka Ágnes, Juhász Berold, Saru Dániel és Makoviczki Martin.
Fülöp István csapatvezető így nyilatkozott:
„Ismerve az itt megjelent csapatok erősségét és képzettséget úgy gondolom, hogy nem várt örömteli eredmény született. A sok szakmai felkészülésnek és a jó taktikánknak, beleértve a magyar csapat kiválogatását is, született meg ez a magyar fogathajtás hírnevét dicsőítő csapat második helyezés. Nagyon büszke vagyok a fiatalokra, hogy a maximumot ki tudták hozni magukból és lovaikból/pónijaikból a fegyelmezettséggel, és a díjhajtás lett az erősségünk. Erre készültünk is. Mint szakmai vezető rengeteg tanulságot vontam le, látva a külföldi csapatok munkáját, és a jövőben szeretném erősíteni a többi versenyszámban is a fiataljainkat. Mérhetetlenül büszke vagyok az egyéni eredményekre – Jámbor Blanka egyéni összetett ezüstérmére, valamint Saru Dániel egyéni összetett bronzérmére. És természetesen a csapat káprázatos ezüstérmére is. Szívből gratulálok minden magyar versenyzőnek és köszönöm mindenkinek a kitartó munkáját. A családoknak, szponzoroknak, segítőknek, edzőknek a támogatást és segítséget. Hajrá magyar fiatalok!”