Ötven év után ismét a lovasok fővárosa lesz Budapest

Módosított programmal rendezik meg a 2021-es XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot és a Lovastorna Világbajnokságot

Jövőre hazánkban rendezik a XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, ami egyben egy különleges jubileumot jelent, mivel ötven évvel ezelőtt 1971-ben Budapesten tartották az első Európa-bajnokságot. A fogathajtás mellett a lovastorna elitje is összeméri tudását a szakági Világbajnokság keretében. A rangos sportesemények helyszíne a Kincsem Park és a Nemzeti Lovarda lesz.

Az eseményeket az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként szervezik meg, amely során a nem olimpiai szakágak versenyzői küzdenek meg egymással. A kontinensviadal feltételeit a 2021-re halasztott tokiói olimpia átszervezése miatt módosították. A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI -Fédération Équestre Internationale) úgy döntött, hogy jövő év nyarán, augusztus 23. és szeptember 5. között, a fogathajtás, illetve a lovastorna kerül megrendezésre. A szervezők már 2018 eleje óta dolgoznak a nemzetközi sportesemények előkészítésén, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudják lebonyolítani a versenyszámokat.

A jubileumi évforduló különleges sportsikereknek is emléket állít: 1971-ben szintén a magyar fővárosban rendezték az I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, az I. Vadászati Világkiállítás társrendezvényeként. A versenyen a dobogó mind a három fokára magyar versenyző állhatott fel: Abonyi Imre, Fülöp Sándor és Papp József. Az esemény díszvendége, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke Fülöp Herceg, a későbbi fogathajtó világbajnok volt, aki kitűnő lovas lévén a Mátyásföldről induló maratonszakaszon lovagolva kísérte a mai Hungexpo területen lévő célig nemzetének fogatát. A herceg adta át a tiszteletdíjakat a hajtóknak, többek között a bravúros hajtással első helyet megszerző Európa-bajnokunk, Abony Imre részére, akivel mély sportbarátságot ápolt. Magyarország az eddigi fogathajtó világ– és Európa-bajnokságokon 105 érmet, köztük 48 aranyat nyert.

Az Európa-bajnokságot kereken három évtizednyi szünet után a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, a tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, Lázár Vilmos kezdeményezésére 2011-ben indította ismét útjára a Nemzetközi Lovas Szövetség.

,,Megtiszteltetés és komoly felelősség számunkra, hogy lehetőséget kaptunk a Négyesfogathajtó Európa-bajnokság és a Lovastorna Világbajnokság megrendezésére. A rangos verseny kiváló alkalom lesz arra, hogy szakmailag fejlődjünk, a program pedig kulturális szempontból is igen jelentős. Az eseményre a lovassportok legjobbjait várjuk, az esemény sportdiplomáciai szempontból is kiemelt fontossággal bír.” – emelte ki Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.

A szervezők nem titkolt szándéka a többnapos programmal, hogy a magyarországi fogathajtás megőrizze pozícióját és tovább erősödjön. A sportesemények megszervezésénél az ország komoly előrelépést tesz annak érdekében, hogy a hazai lovas szakágak a világ élvonalába kerüljenek.

Lázár Zoltán a mezőhegyesi maratonpályán. Fotó: Vida-Szűcs István

Dobrovitz József négyesfogathajtó

Dobrovitz József négyesfogathajtó díjhajtás közben. Fotó: Vida-Szűcs István