Megemlékezés

“A siker kapitány, Az ARANYKOVÁCS”
Dr. Várady Jenő ma lenne 100 éves!
Dr. Várady Jenő (1919 – 2001)

Fanatikus, és ez csodálni valóbb a tehetségnél, az erénynél és a szorgalomnál is. Dolgozott csendben, összeszorított szájjal, sokszor nem törődve az őt körülvevő már-már ellenséges légkörrel, és közben felépítette, megvalósította hosszú távú tervét. Élete során, bármit csinált, mindenben maradandót alkotott a sikerkovácsot, a sportág alapítót, az ARANYKOVÁCSOT Dr. Várady Jenőnek hívták.
A magyar és a nemzetközi fogathajtósport sokat köszönhet Dr Várady Jenőnek, aki itthon is és külföldön is “cölöp verő volt” lerakta a modern kori fogathajtósport alapjait. Maradandót és követendőt alkotott.
Nekem megadatott, hogy közelébe lehettem évtizedeken át és az “Aranyösvényen” sütkérezhettünk a fényben, vele raktuk le Izsákon a Sárfehér Kupa alapjait a izsáki maraton pálya első oszlopait. Izsákon rendezett Európa- és világbajnokság révén nevünk bekerült a nemzetközi vérkeringésbe és méltán vagyunk arra büszkék, hogy Bács- Kiskun megye lovasfővárosának nevezik városunkat a külföldiek.
Neki is köszönhető, hogy a magyar sportnak a fogathajtás éremszállítója világ és Európa-bajnokságokról, a 101 FEI érem önmagáért beszél és maga az a tény, hogy 1971 óta Magyarország 12 világ és 4 Európa-bajnokságot rendezett, rendezhetett a Dr Várady Jenő által lerakott alapokon.
Meg és átélte Tápiószentmártonban 1996-ban a Kincsem Lovaspark avatóján, legsikeresebb hajtójának az ötszörös világ és hétszeres Európa-bajnok Bárdos Györgynek visszavonulását. Ott volt a Lázár testvérek szárnybontogatásán 1989-ben Balatonfenyvesen, majd 1997-ben Riesenbeckeben Lázár Zoltán világbajnoki győzelménél, utolsó világbajnokságán 1999-ben együtt örültünk az újabb 100 %-os magyar hajtósikernek a Kecskeméten rendezett kettesfogathajtó világbajnokságon, amikor minden nyertünk egyéniben Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Nyúl Zoltán állhatott a dobogón és csapatban is magyar aranyéremnek örült a több mint tízezres publikum.
Dr Várady Jenő 2001. május 31. óta fentről figyeli az utódait és szeretett sportágának minden rezdülés. Emléke, alakja eredményessége mintát adott nekünk.
Maradandót és követendőt alkotott, melyre valamennyien büszkék vagyunk és emlékét Dr Várady Jenő örökös vándordíjjal tettük maradandóvá.

Rá emlékezvén, emlékére 1-1 szál gyertya égjen!

2019. július 1.

A Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakágának sportolói, vezetői és a sportágat támogatók, életben tartók nevében adom közre ezen emlékező gondoltaim

Mondok József
elnök