Évértékelő közgyűlés

Évértékelő közgyűlés

A fülöpszállási Biczó Csárdában tartotta közgyűlését a Fogathajtó Szakbizottság. Február 10-én több, mint 160 érdeklődő, közöttük 56 egyesület szavazásra jogosult képviselője vett részt a rendezvényen.

Mondok József, a Fogathajtó Szakbizottság elnöke évértékelő beszámolójában nagyon részletesen elemezte a 2015-ös esztendő eseményeit, munkáját. A szóbeli kiegészítésben szólt a szezon során megrendezett három nagy nemzetközi fogathajtó verseny – Fábiánsebestyén, Vecsés, Mezőhegyes – és a kiemelt versenyként Izsákon megrendezett ,,A” kategóriás kettesfogathajtó országos bajnokság döntőjének sikeres megrendezéséről. Két világbajnokság is zajlott hazánkban szeptemberben. Fábiánsebestyénben kettesfogathajtók versengtek a világbajnoki címért, ahol a Fábiánsebestyéni Kinizsi Sport Klub, mint szervező egyesület és a szervező bizottság Farkas Sándor vezetésével kiváló versenyzési feltételeket biztosított a résztvevő hajtók számára. Ha egy szóval lehet jellemezni a rendezést, akkor az igényességet emelte ki elnök úr minden tekintetben, a pálya, a dekoráció, a közönség kiszolgálása, minden apró részletre odafigyeltek, és nagyon színvonalasan rendezték meg ezt a világbajnokságot, melyről a külföldi csapatok is elismerőleg beszéltek.

A szervezők Mezőhegyesen, a világon először fiatal fogatlovak számára rendeztek 3 korcsoportban világbajnokságot. Büszkén számolt be a világversenyek kiemelkedő sikereiről, hat érmet szereztek a hajtók, ezzel a fogathajtás 93 éremmel, köztük 40 aranyéremmel büszkélkedhet.

A Négyesfogathajtó Európa-bajnoksagon, Aachenben egyéni 4. helyezett lett Dobrovitz József, míg a csapat (Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Lázár Zoltán) bronzéremmel tért haza. A Pónifogathajtó Világbajnokságon, Breda-ban egyesfogat kategóriában ezüst érmes lett Hölle Martin.Teljes magyar sikerrel zárult a Kettesfogathajtó Világbajnokságon Fábiánsebestyénben, Lázár Vilmos világbajnok, Lázár Zoltán ezüstérmes és ifj. Dobrovitz József 4. helyezett volt, míg a ifj. Dobrovitz József, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán alkotta csapaté lett az aranyérem.
A világon elsőként megrendezett Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, Mezőhegyesen is hozott érmet a magyaroknak, a legjobb magyar ló Mezőhegyes Nonius 8 Taksony – hajtója Németh Krisztián – bronzérmet szerzett az 5 éves lovak korcsoportjában.

Az eredmények ismertetésén túl az elnök részletesen elemezte a múlt év szervezeti életét. 165 egyesület foglalkozott fogathajtással 2015-ben, számuk évek óta közel azonos. Az aktív versenyzők száma 599 fő, akik 394 lóval vettek részt a versenyeken. 248 versenyt rendeztek, ez csökkenést mutat az előző évekhez képest. Előrelépésként értékelte a beszámoló a rajtengedély-vizsgázók számának nagyarányú növekedését. A versenyek korrekt, szakmai lebonyolítását megfelelő felkészültségű bírók, pályaépítők, versenyirodák végezték. Fejlődött a szakág kommunikációs tevékenysége, megújult a honlap, mely naprakész információkkal szolgál az érdeklődőknek. Rendszeresen megjelent a szakágról hír a lovas szakmai lapokban, a szakág internetes oldalán.

Örvendetesnek nevezte, hogy takarékos gazdálkodás eredményeként, pozitív a tavalyi év mérlege.

A jövőről szólva Mondok József elnök elmondta, hogy 2021-ben ismét Vadászati Világkiállításra készül hazánk Budapest helyszínnel. Az ötvenedik évforduló alkalmából rangos fogathajtó világversenyt kíván rendezni a szakág a fővárosban, hiszen 1971-ben az első fogathajtó Európa-bajnokságot is együtt tartották. Bejelentette, Izsák megpályázza az idei parafogathajtó világbajnokságot, melyet az ‘A’ kategóriás magyar bajnoksággal egy időben rendeznének szeptember végén. Felhívta a figyelmet, a hazai hajtókra nagy feladat vár a 2016-os évben is, a négyesek és az egyesek világbajnokságra, valamint a fiatal hajtók Európa-bajnokságra készülnek.

A közgyűlés fehér asztal mellett, baráti beszélgetésekkel zárult.

Közgyűlés20161

Közgyűlés20164

Az értekezleten díjazták a 2015. év kiemelt eredményeit elért versenyzőket: Magyar Zoltánt, a ‘C’ kategóriás kettesfogathajtó magyar bajnokot; Hölle Martint, aki a póni egyesfogat kategória világbajnoki ezüstérmét szerezte meg Bredában. Az aranyérmes kettesfogathajtó válogatott tagjai ifj. Dobrovitz József, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, valamint a bronzérmes négyesfogathajtó magyar csapat tagjai Dobrovitz józsef, ifj. Dobrovitz József és Lázár Zoltán is elismeréseket vehettek át. A ‘C’ kategóriás kettesfogathajtó OB helyszín Zalalövő rendezősége is a díjazottak között szerepelt. Emléktárgyat vehetett át Gáspár Sándor, aki két éven keresztül volt a pónifogathajtók szövetségi kapitánya, de lemondott a tisztségről, így ifj. Bozsik József az egyesfogathajtók szövetségi kapitánya veszi át ezt a kategóriát is.

Közgyűlés20165

Közgyűlés20162

 

Közgyűlés2016

Fotó: Horváth Krisztina