Kettesfogathajtó VB – Fábiánsebestyén

pódiumMegvédte világbajnoki címét az ifj. Dobrovitz József, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán alkotta magyar csapat, Tóth Tamás szövetségi kapitány vezetésével, a Fábiánsebestyénben rendezett 16. kettesfogathajtó világbajnokságon. Egyéniben Lázár Vilmos nyert.

Ez a mi sportunk! – így fogalmazott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnap a fábiánsebestyéni kettesfogathajtó-világbajnokság eredményhirdetésén, miután a magyar csapat átvette világbajnoki aranyérmét. Egyéniben Lázár Vilmos győzött, és ezzel megszerezte 11. világbajnoki címét, míg testvére, Lázár Zoltán mögötte végzett, és begyűjtötte az ezüstérmet.

A világbajnokság második „félidejére” az időjárás is kegyeibe fogadta a versenyzőket. A szombati maratonhajtáson délelőtt még szemerkélt az eső, de délutánra kisütött a nap. Ifjabb Dobrovitz József nagyot ment ezen szombaton, második helyen zárta a maratonhajtást, egyedül csapattársa, Lázár Vilmos tudta megverni. A magyar csapat harmadik tagja, Lázár Zoltán a 10. helyen végzett. A szegedi Hódi Károly felborult, így kizárták. Mindez azt jelentette, hogy az előkelő első helyről várta a folytatást a magyar csapat. A Lázár testvérek egyéni összetettben az első kettő helyet foglalták el, ifj. Dobrovitz a 4. volt.

A magyar csapatból elsőként ifj. Dobrovitz hajtott pályára vasárnap, aki egy labdát vert le – nekiment a bójának –, de nem tudott előrébb lépni, és megtartotta 4. helyét. Lázár Zoltán már úgy érkezett az akadályhajtásra, hogy ha nem hibázik nagyot, akkor biztos a magyar arany. Nem is rontott, így testvére, Vilmos szinte „ünnepelve” jött ki a gyepre. A pályán higgadtan egy hibával ment végig, és megszerezte egyéni ötödik vb-címét.

– Az akadályhajtásra már fütyülve jöttem ki, mert tudtam, hogy mindkét arany a családban van, és ez a felszabadultság látszott is a hajtásomon, így az egyéni cím is a nyakamba kerülhetett. A közönség fantasztikus volt, úgy éreztük, hogy az egész ország velünk van, hiszen nagyon sokan szurkoltak nekünk – mondta a verseny után Lázár Vilmos, akinek a sajtótájékoztató közben Orbán Viktor miniszterelnök telefonon gratulált.
A tizenegyszeres győztes hozzátette: két éve nagy dilemmában voltam, folytassam vagy abbahagyjam. 19-re lapot húztunk, és mindent odatettünk, hogy sikerüljön a címvédés. Az előző fogaton gyökeresen változtattunk, mert az már kevés lett volna, úgy néz ki, jól döntöttünk. Az pedig nagy fegyvertény volt, hogy testvérem vállalta versenyzést, így ketten erősítettük egymást.

– Nagyon jó volt a közönség, a csapat, szurkoltunk egymásért is. Egy kicsit csalódott vagyok, ugyanis közel álltam ahhoz, hogy én is dobogóra álljak egyéniben. Ez sajnos nem jött össze, de fiatal vagyok, lesz még rá lehetőségem – nyilatkozta lapunknak ifj. Dobrovitz József.

– Maximálisan elégedett vagyok. Az öröm részemről már szombaton megfogalmazódott, amikor láttam a magyar hajtók maratonteljesítményét, de az a pillanat is rendkívül jólesett, amikor a technikai értekezleten a német csapatkapitány felállt, és megköszönte a szervezők munkáját. Úgy gondolom, ha a németek dicsérnek, azt el kell fogadni – mondta Farkas Sándor. A szervezőbizottság elnöke hozzátette, amikor a magyar csapat megszerezte az aranyérmet, minden fáradságot, problémát elfelejtett. – A következő napok feladatai, hogy rendbe hozzuk a pályát és készüljünk a tavaszi nagy versenyünkre, amire már biztosan többen jönnek majd, ugyanis a világ megismerhette Fábiánsebestyént. Hiszem, hogy a település beírta nevét a lovassport történelmébe.
forrás: delmagyar.huacsapat

 

fiúk

A 16. Kettesfogathajtó Világbajnokságről élő közvetítése elérhető ITT. Az összes start- és eredménylista a honlap ONLINE EREDMÉNYEK menüpontban olvasható!
A VB teljes programja


A VB helyszínének térképe

2015. augusztus 10-én lezárult a név szerinti nevezési határidő minden előzetesen bejelentkezett nemzet számára. Azon nemzetek, akik előzetesen csapatot is neveztek, plusz egy versenyzőt küldhetnek augusztus 28-ig! Magyarország 9. versenyzője Galambos Nándor lesz, akit a szövetségi kapitány, Tóth Tamás jelölt ki.
Módosított versenykiírás:

A beérkezett nevezések alapján elkészült az név szerinti nevezési lista, melyből a nemzetek szeptember 02-ig választhatják ki és küldik el a FEI nevezési rendszeren keresztül a végleges nevezéseket.

Név szerinti nevezési lista:

Végleges nevezési lista (lovakkal együtt) – 66 versenyző, 20 nemzet:

További információ a VB-vel kapcsolatban: www.fogatverseny.hu