Felkészülési terv a kettes- és négyesfogathajtók számára

Szövetségi kapitányi felkészülési terv a 2020-as évre a kettes- és négyesfogathajtók számára – LETÖLTHETŐ ITT

Az idei év egy olyan feladat elé állította a világ sportját, melyet eddig senki sem tapasztalt. Nincs ez másképp a fogathajtó sportban sem. Viszont azt gondolom, hogy ez egy helyzet, amihez alkalmazkodnunk kell és ebben a szituációban is meg kell találnunk azt az utat, ahol fejlődhetünk, mert fejlődni kell és megújulni muszáj.

A megfogalmazott terveknek speciálisnak, a kialakult helyzethez igazodónak kell lenniük, mivel úgy tűnik, hogy a 2020-as év rendhagyó lesz. Elmarad Aachen, a FEI törölte a négyesfogathajtó világbajnokságot is.

Mivel sem a kettes-, sem a négyesfogathajtóknak, eddigi ismereteink szerint, nem lesz az idén nagy nemzetközi versenye, így a két kategória idei évének az lesz a fő feladata, hogy felkészüljenek a jövő évi világ- és Európa-bajnokságokra illetve a négyesfogatok a 2021. évi aacheni megmérettetésre.
Ez alól természetesen kivételt jelenthetnek a Világkupa pontszerző versenyek, melyek megrendezéséről és helyszíneiről, Vecsés kivételével, még nem tudunk semmit.
Ami viszont ismert, hogy Magyarországon a tervek szerint 4 kiemelt CAN-A kategóriás verseny kerül megrendezésre (Mezőhegyes, július 1-5., Kisbér/Ászár, augusztus 19-23., Vecsés, szeptember 2-6., Jászkarajenő, október 14-18.).

A cél, mindkét kategória számára: a 2021-es évre történő felkészülés. Rutinszerzés, versenykörülmények közötti edzés, a lehetséges hibák feltárása, elemzése és ezek fokozatos megszüntetése kell, hogy a feladat legyen. Nincs teljesítménykényszer! A 2020-as év végére ki kell, hogy alakuljon mindenki számára az az optimális fogatösszeállítás, amellyel a 2021-es évben versenyezni szeretne.
Nem lesz pontrendszer sem az idén, sem jövőre! A mutatott teljesítmények és jövőbeni elképzelések alapján lesznek kiértékelve a fogatok. Nem csak a hajtók, hanem lovaik is!
Jelen ismeret szerint mindkét kategóriában hat versenyző indulhat a világ- és Európa-bajnokságon, melyből három versenyző lehet a csapat tagja a rendező országtól függetlenül.

Nagyon fontos, hogy a kettesfogat kategóriában, el tudják dönteni a versenyzők, hogy mi a céljuk a jövő évben. Egyéni babérokra törekszenek, vagy a csapatnak szeretnének hasznos és eredményes tagjai lenni. Ha az utóbbit választják, akkor válasszanak ki maguknak és a lovai képességeinek megfelelő, egy vagy két versenyszámot. Abban, vagy azokban szülessenek nemzetközi szinten is kiválónak értékelhető eredmények és teljesítmények a fogatok részéről. Csak ebben az esetben lesz esély arra, hogy eredményesen tudják a csapatot segíteni, mert a cél azt gondolom egyértelmű, egyéniben és csapatban is a címvédés. Az egyéni indulóknál pedig az a cél, hogy a világbajnokságon a mezőny első felében végezzenek összetettben.
Hölle Martinnak és csapatának lehetősége lesz arra, hogy a hazai mezőnytől eltérően végezze a felkészülést, folyamatos konzultáció mellett.

A négyesfogatoknál a budapesti Európa-bajnokságon történő szereplés nagy lehetőség és nagy teher is egyben. Ebben a kategóriában visszanyúlok a régi megszokott csapatomhoz, melynek tagjai Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József és Lázár Zoltán. Velük együtt már sok nehéz versenyen vagyunk túl, tisztában vagyok a jó és kevésbé jó tulajdonságaikkal. Bennük látom azt a csapatot, amelynek minden tagja meg tud felelni a hazai rendezésű Európa-bajnokság elvárásainak. Tudom, hogy új fogatot építenek és épp ezért fontos, hogy versenyről versenyre, a hiányosságok folyamatos feltárásával fejlődni tudjanak. Nem lesz könnyű feladat számukra a versenyzői vénájukat háttérbe szorítani, de a célok eléréséhez biztosítva lesznek a nyugodt felkészülést szolgáló feltételek. Természetesen ez mostani elképzelés, és nincs kőbe vésve. Amennyiben a felkészülés során más versenyzők, folyamatosan megbízhatóbb teljesítményt tudnak nyújtani, akkor a fenti elképzelésemen is változtatni fogok. A lehetőség mindenkinek nyitott a csapatba kerüléshez.
Ebben a kategóriában sem lesz teljesítménykényszer és eredménycentrikusság. A többi négyesfogathajtóra is igaz, hogy ez az év az építkezés éve! A hírek szerint több, korábban négyesfogatot hajtó versenyző is újra bakra ül. Náluk is előtérbe fog kerülni a versenykörülmények közötti edzés lehetősége, nekik is kötelező a fejlődés. Az a cél, hogy a 2021-es Európa-bajnokságon Budapesten olyan fogatok induljanak el, akik méltóan tudják képviselni megjelenésükkel és teljesítményükkel hazánkat.

A versenyszezon végén vagy lovakkal, vagy lovak nélkül, mindkét kategória számára tervezek egy edzőtábort, ahol értékelni fogjuk a mutatott teljesítményeket is. Erre az edzőtáborra előre láthatóan egy bő válogatott keret fog meghívást kapni.

Tisztelt Versenyzők!

Remélem, ez az év már nem fog több specialitást okozni és a terveknek megfelelően tudunk haladni a felkészülésben. Természetesen, ha a körülmények változni fognak, akkor azt nekünk is le kell majd reagálni.
A feltételek megváltozása esetén a fentiekben megfogalmazottaktól eltérés lehetséges!

Minden versenyzőnek jó felkészülést eredményes és tudatos versenyzést kívánok!

Mezőkövesd, 2020. május 18.

Tóth Tamás
szövetségi kapitány