Díjazott versenyzőink

2019-ben ismét a Nemzeti Lovarda adott otthont a Magyar Lovassport Szövetség Díjátadó Gálájának február 15-én. ÉLŐBEN a RIDERLINE facebook oldalán vagy IDE kattintva

A díjátadás során 2018. kiemelkedő eredményeket elért lovassportolói és kiemelkedő lovas szakemberei kerültek díjazásra: Gróf Széchenyi István Emlékérem, Magyar Lovassportért Érem, Sándor Móric Díj, sportolói díjak, az Év Edzője, az Év Szövetségi Kapitánya, az Év Tenyésztője.

Kiemelkedő sport eredményéért díjat vehettek át a Kisbér/Ászáron rendezett FEI Gyermek, Junior, Fiatal hajtók Európa-bajnokságán sikerrel szerepelt versenyzőink.
Aszódi Richárd, a junior póni kettesfogat kategória egyéni bronzérmese

Palkovics Dávid, a fiatal hajtó póni egyesfogat kategória egyéni bronzérmese

Az ezüstérmet szerzett magyar csapat, szövetségi kapitány Némedi István, tagjai:
JUHÁSZ PÉTER és SARU DÁNIEL, a gyermek póni egyesfogat kategória versenyzői

MAJOROS ANNA és SZALLER ZSÓFIA, a junior póni egyesfogat kategória versenyzői

SZAJKÓ LILIÁNA – fiatal hajtó póni egyesfogat kategória

MARGITAI MÁTÉ – fiatal hajtó egyesfogat versenyzője
A hat főből álló magyar csapat 10 nemzet válogatottja közül lett 2. helyezett. Az első versenyszám, a díjhajtás után még negyedik helyen álltak, de a maratonhajtásban sikeresen felhajtottak a dobogós 3. helyre, majd az akadályhajtás során ezt a teljesítményt tovább tudták javítani és ezüstéremmel térhettek haza a versenyzők.

Mutatkozzanak be a versenyzők:
Aszódi Richárd – junior póni kettesfogat kategória egyéni bronzérmese
2016. óta hajt fogatot, 2018-ban kezdett el junior póni kettesfogat kategóriában versenyezni Pókerrel és Dáridóval. Sokat készült mind a válogató versenyekre, mint az Európa-bajnokságra. Ebben edzői – Szabó Erika és Bőhler János – nyújtottak hatalmas segítséget, akiknek nagyon sokat köszönhet a hajtó. Saját bevallása szerint az edzők szakmai tanácsai, támogatása nélkül nem tudott volna eljutni az Európa-bajnokságig és természetesen a család nyújtotta támogatás nélkül sem. Már új tervekkel vág a 2019-es versenyszezonba, a szintén Kisbér-Ászáron megrendezésre kerülő Pónifogathajtó világbajnokság a célja, ahol a felnőtt versenytársak között lehet megmérettetni. Nagy megpróbáltatások elé állítja az idei év, mivel érettségizik és nagyon sok tapasztalatot kell még szerezzen a fogathajtás területén is. Póker társa egy Welsh póni Maurits lesz, akinek kiképzését már elkezdték és bizakodóan várják a versenyeket!

Palkovics Dávid – a fiatal hajtó póni egyesfogat kategória egyéni bronzérmese
A fogathajtást 2009-ben kezdte, azóta minden évben válogatott kerettag hajtó, ha minden sikerül, idén lesz a 10. év, hogy válogatott kerettag és ezzel ő lesz a legtöbbször válogatott magyar pónifogathajtó. Ezalatt a rövid idő alatt sikerült elérnie, hogy Dávid az egyetlen olyan magyar fogathajtó, aki mindhárom póni kategóriában magyar bajnoki címet tudhat magáénak, mind egyes-, kettes- és négyesfogatban. Az Európa-bajnokságon Caramello nevű pónijával versenyzett 16 másik hajtóval a fiatal hajtó póni egyesfogat kategóriában. Célja, hogy egyszer egyéni világbajnok legyen és álma, hogy Aachenben szerepelhessen. Példaképet külön nem állított magámnak, az a célja, hogy mindig kihozza az adott lehetőségekből a maximumot. Dávid elmondta, hogy nagyszerű érzés volt három egymást követő Európa-bajnokságon a dobogón állni és érmet szerezni. Ez azt is bizonyította, hogy jó úton halad és sikeres évet zárt.

Bemutatkoznak a csapattagok:

Juhász Péter – 8 évesen kezdett fogatot hajtani, mivel édesapja és nagybátyja lovak és a sport iránti szeretetének köszönhetően igazából a fogatsportban “nőtt fel”.  Gyermek kategóriában több póni egyesfogathajtó versenyen eredményesen szerepelt, de az igazi sikert a 2018. évi EB jelentette, ahol akadályhajtásban 2., egyéni összetettben 5. helyet szerezte meg Rony (Merantun Dyn Glaw) nevű pónijával. Két éve Fekete Sándor a pónik és a versenyző felkészítője, edző, tréner, segédhajtó, egyszemélyben a csapat. A jövőben póni egyes- és póni négyesfogattal szeretne az ifjú hajtó versenyezni. A fogatok összeállításában Dobrovitz József segített és már két alkalommal lehetőséget is kapott Péter a téli fedeles világkupa budapesti fordulóján, ahol teszthajtóként meghajtotta póni négyesével a pályát az arénában.


Saru Dániel
– 2004-ben született versenyző születése óta ott van majdnem az összes ragosabb fogathajtó versenyen hazánkban, ugyanis édesapja Saru Zsolt tevékeny résztvevője volt a rendezvényeknek, hajtóként vagy segédhajtóként. A lovak szeretete innen ered Dániel számára. 2009-ben kapta az első pónit, megpróbálkozott a lovaglással is, de az nem tetszett meg neki igazán, így maradt a kocsizás. 2016-ban tett rajtengedély vizsgát, és 2017-től már három számos versenyeken indult. Az alapokat édesapjától leste el. Ő az, aki segíti ma is mindennapi munkát. A finomításokban nagyon sokat segít a Kisbér-Ászári csapat, Jámbor Vilmos és Pille-Riin Roozileth, akik az EB-re is segítették a felkészülést. Kisbéren „Zengő“ nevű 2010-ben született ismeretlen származású pónival vett részt. Az EB után úgy döntött a kis csapat, hogy a póni kategória másik ágában próbál szerencsét, kettesfogattal fog versenyezni a hajtó. Jelenleg a fogat kialakításán dolgoznak, mellyel jó eséllyel szeretne indulni a következő ifjúsági Európa-bajnokságon 2020-ban.

 


Majoros Anna

Egészen fiatalon ismerkedett meg a fogathajtással. Először csak versenyen kívül mutatta be tudását, majd 10 évesen kezdett komolyabban versenyezni. Az edző Váczi Csaba, aki lassan négy éve segíti a versenyekre való felkészülésben. A versenytárs, egy 13 éves holland hackney póni, Mister névre hallgat. Ez lesz a harmadik év, hogy vele versenyzem. A jövőre nézve a cél, hogy minél jobb eredményt tudjon elérni a következő, Franciaországban rendezett Európa-bajnokságon és a jövőben felnőtt világbajnokságon is szeretne indulni az ifjú hajtónő!

 

 

 


Szaller Zsófia
2014 óta hajt póni egyesfogatot. A kezdetekkor Dobrovitz József segítette a munkát. Jelenleg a felkészülést, versenyzést az edző, Osztertág Márk segíti. Egy sport pónival, Cupidoval dolgoznak együtt. Minél több versenyen szeretne elindulni a hajtó, ezeket biztonságosan teljesíteni, úgy, hogy a csapat is és Cupido is jól érezze magát, pozitív élményekkel gazdagodjanak. Mindemellett természetesen próbálnak a képességeikhez mérten minél eredményesebben is szerepelni.

 

 Szajkó Liliána

8 éves korában kezdett fogatot hajtani. 2018-ban Binc nevű holland sportpónival versenyeztett, aki 2017-ben került a családhoz, a közös munka ekkor indult. Udvari Zoltán az edző, akivel a kezdetek óta együtt dolgoznak. Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója Liliána. Az egyetem mellett szabadidejében is tovább folytatja a fogathajtást. A kijelölt cél, a 2019. évi pónifogathajtó világbajnokságon való sikeres szereplés. A felnőtt kategóriában is pónit szeretne hajtani. Példaképe Hölle Martin.

 

 

Margitai Máté – az újfehértói Lovasbarátok Egyesületének tagja. 12 éves kora óta versenyez nemzetközi szinten, a lovak és a  fogathajtás a szenvedélye kicsi kora óta.  Jelenleg Dobrovitz József segíti a versenyekre való felkészülést. Iván nevű lovával vett részt az Európa-bajnokságon, aki egy 2006-os születésű herélt, lipicai félvér ló.  A fogathajtásban példaképnek tekinti Exell Boydot és Lázár Vilmost, akiket stílusukkal, sikereikkel, technikájukkal, lovakhoz való viszonyukkal méltón nevezhet példaképeinek.  Célja, hogy egyszer ő is azon a profi szinten hajthassa lovait, mint Ők. Máté bízik abban, hogy a kettesfogathajtó kategóriába kerülve újabb kihívások elé állíthatja magát, melyekkel sikeresen megküzdve tovább fejlődhet, illetve színvonalas megjelenéssel és szerepléssel tud majd részt venni a nemzetközi sporteseményeken, ezzel is öregbítve Magyarország hírnevét a nagyvilágban.